Kultura     | 16.11.2018. 09:35 |

Split: Koncert 'Klape za spomen Vukovara i Srebrenice'

FENA Agencije

ZAGREB, 16. studenoga (FENA) - Koncert "Klape Vukovaru i Srebrenici" održan je u četvrtak navečer u Domu HV-a "General Ivo Jelić" u splitskoj Lori, u organizaciji Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske.

 Ta udruga svake godine organizira prigodne manifestacije kako bi se sačuvao spomen i istina o tragediji Vukovara i Srebrenice, rekao je njezin predsjednik Kadro Kulašin. Kroz tribine, predavanja, izložbe, mimohode i koncerte nastoje uključiti i senzibilizirati što više udruga, organizacija i sugrađana da sudjelovanjem doprinesu očuvanju istine i poštovanja prema žrtvama.

Prije dvije godine Udruga je, podsjetio je, zajedno s Kulturno umjetničkim društvom Salona prvi put organizirala i koncert i tada je u Vili Dalmacija nastupilo šest klapa, javlja Hina. 

"I ove godine smo organizirali koncert s time da sada imamo sedam klapa, a vrlo nam je važno da uvijek imamo jednog sudionika koji je iz Bosne i Hercegovine. Na prvom koncertu nam je bila ženska klapa Diva iz Širokog Brijega. Oni nam unesu novu nijansu u glazbenom izričaju tako što pjevaju bosanske tradicionalne pjesme i dio vjerskog repertoara", kazao je Kulašin.

Istaknuo je i kako je vrlo važno da se narod u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini malo više zbliže i da se svim žrtvama, napaćenim i obespravljenim ljudima da podrška i nada u budućnost.

"Želimo svima poslati poruku da trebamo što više razgovarati, upoznavati se i našu djecu odgajati da budu što bolji ljudi", poručio je Kulašin.

Udruga je 2016. godine organizirala konceptualno sličan koncert pod nazivom "Klape Srebrenici i Vukovaru". On je, kazao je Kulašin, postigao svrhu jer se poruka života i nade za Srebrenicu i Vukovar prenijela diljem Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Svi su ti projekti realizirani u suradnji i uz pomoć Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, kao i braniteljskih i drugih udruga civilnog društva, pa tako i ovogodišnji projekt, rekao je.
 
Pokroviteljiva koncerta je predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Nastupili su muška klapa ŽKUD Filip Dević, muška klapa Pasika, policijska klapa Sveti Mihovil, muška klapa Mriža, ženska klapa Neverin, vokalni ansambl Bugojno i ženska klapa KUD Salona. Umjetnički voditelj manifestacije je Jure Šaban Stanić, a ulaz je za sve građane bio slobodan.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Hajduk kažnjen s dvije utakmice bez gledatelja

Čavara nazočio Napretkovom svečanom uskrsnom koncertu u Sarajevu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana