Bosna i Hercegovina     | 15.11.2018. 15:36 |

Sastanak u Goraždu - Ojačati kapacitete u borbi protiv nasilja u porodici

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 15. novembra (FENA) – Udruženje žena „Seka“ Goražde u saradnji s ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP) Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) danas je u Goraždu organiziralo sastanak o temi „Razmjena dobre prakse u primjeni federalnog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici“ te principima Istanbulske konvencije na području BPK Goražde. 

Te aktivnosti dio su dvogodišnjeg projekta „ Za efikasan odgovor na nasilje u porodici i rodno zasnovano nasilje – još jedan korak u implementaciji istanbulske konvencije u BPK“,  koji realizuje udruženje „Seka“ uz podršku organizacije „Medika Mondiale“ iz Njemačke.

U Bosanskopodrinjskom kantonu djeluje Koordinaciono tijelo po Protokolu postupanja nadležnih institucija i organizacija u sprečavanju i zaštiti od nasilja u porodici. Na čelu tog tima je predsjednica goraždanskog Udruženja „Seka“ Esma Drkenda.

- Ovaj sastanak jeste razmjena dobre prakse i pozitivnih iskustava u ovoj oblasti i ima za cilj i osnaživanje kapaciteta koordinacijskog tima koji djeluje u našem kantonu. U isto vrijeme, povezivanjem svih institucija i organizacija koje su uključene u prevenciju nasilja uopšte a posebno nasilja u porodici, želimo da ojačamo ukupne aktivnosti u pružanju podrške žrtvama nasilja – kazala je Drkenda.

U MUP-u BPK Goražde smatraju da ovakvi susreti mogu doprinijeti novim, konkretnim potezima u sprečavanju nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja.

- Dobro je što je sastanak upriličen u službenim prostorijama MUP-a, pogotovo ako imamo u vidu da je policija, iako ne jedina, u velikoj mjeri ključna karika u postupanju nakon prijave nasilja u porodici. Mi ćemo nastaviti naš angažman u ovoj oblasti i saradnju s udruženjima i drugim institucijama kroz multisektorski pristup. Da činimo dobre korake kada se radi o toj multisektorskoj saradnji pokazuje i ovaj sastanak – istakao je Edin Herenda, istražitelj u sektoru kriminalističke policije MUP-a BPK Goražde.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici resornih ministarstva BPK Goražde, Grada Goražda, OSCE-a te Gender centra Federacije BiH. Predavanje o toj oblast održala je Suvada Kuldija iz "Mreže žena policijaca BiH" iz Sarajeva.

Tokom sastanka ocjenjeno je da ovaj skup predstavlja značajan doprinos u osnaživanju ukupnih institucionalnih ali i pojedinačnih angažmana u provedbi Istanbulske konvencije na području BPK Goražde.

Konvencija Vijeća Evrope o spriječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici međunarodni je ugovor sastavljen pod okriljem Vijeća Evrope koji je potpisan 11. maja 2011. u Istanbulu, zbog čega je poznat još i kao Istanbulska konvencija.

Konvencija ima za cilj spriječavanje nasilja, zaštitu žrtava i "okončavanje nekažnjivosti počinitelja". Do januara 2018.godine potpisalo ju je 46 država te Evropska unija.

Turska je 12. marta 2012. postala prva država koja je ratificirala Konvenciju, a slijede Albanija, Andora,Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Kipar, Crna Gora, Danska, Estonija,Finska, Francuska, Grčka, Gruzija, Hrvatska, Island, Italija, Makedonija, Malta,Monako, Holandija, Njemačka, Norveška, Poljska, Rumunija, Portugal, San Marino, Srbija, Slovenija, Španija, Švedska i Švicarska koje su to učinile od 2013. do 2018. godine. Konvencija je stupila na snagu u augustu 2014. godine.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Kubatlija s vlasnikom kompanije G.P.A ekosistem Grčka o poslovanju u BiH i mogućim ulaganjima

Pozder okupila stručnjake za rješavanje problema Jablaničkog i drugih jezera

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana