Regija     | 15.11.2018. 14:11 |

Slovenija podržala globalni dogovor o migracijama, sudjelovat će u Marakešu

FENA Cvita Kusić

LJUBLJANA, 15. studenoga (FENA) - Slovenija će, unatoč rezervama koje je prije tjedan dana javno izrazila u vezi s globalnim dogovorom UN-a o regularnim migracijama, sudjelovati na konferenciji u Marakešu u prosincu, potvrdio je nakon redovite sjednice vlade u četvrtak ministar vanjskih poslova Miro Cerar.

 "Slovenija će u Marakešu sudjelovati prilikom prihvaćanja dogovora UN-a o migracijama", kazao je nakon sjednice vlade Cerar, dodavši da je predviđena tzv. marakeška deklaracija politički dokument koji od država koji se deklaraciji pridruže ne zahtijeva promjene nacionalnog zakonodavstva, a dopušta da svaka država i dalje očuva "punu suverenost" kad je riječ o njenoj imigracijskoj politici.

 Odbacujući kritike oporbe kako se predviđenom deklaracijom iz Marakeša ukida razlikovanje između zakonitih i nezakonitih migracija te briše razlika između izbjeglica i ekonomskih migranata, Cerar je rekao da je globalni dogovor UN-a o regularnim migracijama pozitivan korak.

 Između ostaloga, on nam omogućuje da zajedno s drugima sprječavamo ilegalne migracije kojima smo svjedočili 2015. u vrijeme velike migracijske krize, dodao je slovenski ministar vanjskih poslova.

 Prema Cerarevim riječima, globalni dogovor ne stvara ni novu kategoriju migranata, kako to tvrdi desna oporba u Sloveniji, niti uspostavlja migracije kao pitanje ljudskih prava, a pritom jasno dijeli legalne migracije od ilegalnih.

 Budući da oporba, koja se protivi odlasku slovenskih predstavnika na konferenciju u Marakešu, želi da se zemlja povuče iz dogovora i tvrdi da o njemu "javnost nije bila obaviještena", Cerar je kazao da poziva javnost da ne nasjeda na zastrašivanje migrantima koje desna politika potiče iz unutarnjopolitičkih razloga i da su njeni argumenti bez realne i istinite osnove.

 Globalni dogovor o sigurnim, reguliranim i zakonitim migracijama, što je službeni naziv dokumenta koji je donesen na razini UN-a u srpnju, a trebao bi biti potvrđen u Marakešu, definira 23 cilja u procesu sigurnijeg i uređenijeg protoka ljudi.

 U Marakešu bi trebao biti potvrđen aklamacijom i države koje mu pristupaju neće ga potpisivati, javila je Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Peter Magyar, bivši Orbanov saveznik, osnovao novu stranku za evropske izbore

Komšić: Šta god pričali u Beogradu to neće imati efekta po pitanju cjelovitosti BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta