Stranačke aktivnosti     | 15.11.2018. 11:10 |

Saopćenje za javnost SDPBIH

FENA Saopćenje

Predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH i poslanik u Parlamentu BiH Saša Magazinović učestvuje u radu zapadnobalkanskog Foruma “Zajednički pristupi i saradnja u borbi protiv ekstremizma”, koji se održava u Budvi u organizaciji Internacionalnog republikanskog instituta i američkog State Departmenta.

Forum okuplja ministre unutrašnjih poslova i sigurnosti zemalja regije, članove parlamenata uključene u aktivnosti na borbi protiv nasilnog ekstremizma, kao i predstavnike lokalnih zajednica, akademske zajednice i nevladinog sektora.

Ovaj značajni međunarodni skup je prilika za ostvarivanje uvida u regionalne izazove koji se odnose na borbu protiv svih oblika ekstremizma, jačanje saradnje između ministarstava unutrašnjih poslova i sigurnosti u regiji, ali i za jačanje saradnje između državnog i lokalnog nivoa u svim državama.

Pete Marocco, zamjenik pomoćnika državnog sekretara i šef Biroa operacija vezanih za sukobe i stabilizaciju u State Departmentu i Christopher Harnisch, zamjenik koordinatora za borbu protiv nasilnog ekstremizma u State Departmentu su otvorili Forum, šaljući vrlo jasne poruke.

Naglasili su da terorističke prijetnje nikada nisu bile izraženije u svijetu i da je od velike važnosti implementacija strategija borbe protiv nasilnog ekstremizma. Istaknuli su važnost saradnje i zajedničkog rada, te pozvali na dodatni angažman u definisanju i prepoznavanju uzroka radikalizacije, kako bi individualno i zajednički radili i na prevenciji.

Na početku Foruma, Magazinović je u izjavi medijima istaknuo da zajednička borba protiv terorizma i ekstremizma mora biti jedan od prioriteta regionalne saradnje zemalja zapadnog Balkana. Naglasio je da ovaj krupan bezbjedonosni globalni svjetski problem predstavlja udar i na demokratiju i ekonomiju zemalja regije, te zahtijeva zajednički odgovor, a u saradnji sa SAD i zemalja EU. 

Magazinović na Forumu, osim kao poslanik u Parlamentu BiH koji je učestvovao u konkretnim aktivnostima na izmjeni Krivičnog zakona BiH u ovoj oblasti, učestvuje i kao član regionalnog Task forcea za borbu protiv nasilnog ekstremizma Internacionalnog republikanskog instituta.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom