Stranačke aktivnosti     | 14.11.2018. 18:40 |

Saopćenje za javnost BOSS-a

FENA Saopćenje

U povodu svjetskog Dana dijabetesa, predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović podsjeća ministarstva zdravstva i zavode zdravstvenog osiguranja na obavezu realizacije inicijative „Za život sa manje boli“, kako bi djeca i odrasle osobe oboljele od dijabetesa dobile pravo na nabavku uređaja za bezbolno i kontinuirano mjerenje šećera u krvi.

Time bi se spriječile i smanjile posljedice i komplikacije koje ova bolest sa sobom nosi, kao što su sljepilo, amputacije ekstremiteta i dijaliza. Mjerenje nivoa šećera u krvi kod oboljelih od dijabetesa u BiH vrši se putem trakica i takvo mjerenje iziskuje 10 do 15 uboda dnevno, uključujući  intenzivnu insulinsku terapiju, što iznosi oko 5400 uboda godišnje. Ako se uzme u obzir da od dijabetesa obolijevaju tek rođene bebe i djeca, onda nije teško ni zamisliti šta tim malim rukicama znači svakodnevno bockanje i mjerenje šećera u krvi i u kakvom stanju se nalaze prstići oboljele djece. Rješenje problema je u realizaciji inicijative za nabavku uređaja za bezbolno i  kontinuirano mjerenje nivoa šećera u krvi, koji je u svijetu dostupan preko 20 godina, a koji podrazumijeva nabavku senzora i čitača za očitavanje vrijednosti.

Cijena ovih uređaja je 120 KM za jedan senzor koji traje 14 dana, odnosno 240 KM za mjesec dana. Takav senzor omogućava kontinuirano mjerenje neograničeno puta u toku dana, što eliminiše stalno bockanje i bol, a ujedno obezbjeđuje dobro regulisanje bolesti i sprečavanje neželjenih komplikacija. Roditelji su prinuđeni da nabavljaju senzore vlastitim sredstvima, što je vrlo skupo, posebno jer je dijabetes bolest koja zahtijeva poseban režim ishrane i života, stoga je neophodno da se što prije usvoji i realizuje inicijativa, a Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH treba što prije upisati u Registar lijekova potrebni senzor i čitač, podsjetio je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

                                                                      

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost BOSS-a

Saopćenje za javnost BOSS-a

Saopćenje za javnost BOSS

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!