Bosna i Hercegovina     | 14.11.2018. 17:49 |

Podrška BiH da se što prije aktivira MAP i ubrza put ka EU

FENA Saopćenje

BRISEL, 14. novembra (FENA) - Zamjenik ministra vanjskih poslova i predsjedavajući Komisije za NATO integracijski proces BiH Josip Brkić održao je danas u sjedištu NATO-a u Briselu odvojene sastanke sa zvaničnicima nekoliko država članica NATO saveza.

Brkić je održao sastanke s ambasadorom Radovanom Javorčikom, stalnim predstavnikom Delegacije Slovačke Republike u NATO-u, ambasadoricom Hélène Duchêne, stalnom predstavnicom Delegacije Republike Francuske u NATO-u, ambasadoricom Marisom Gerards, stalnom predstavnicom Delegacije Kraljevine Nizozemske u NATO-u, Douglasom D. Jonesom, zamjenikom stalnog predstavnika Sjedinjenih Američkih Država u NATO-u i Jamesom Mackeyom, šefom Odjela za euroatlantsko i globalno partnerstvo u NATO savezu.

Brkić je istaknuo veliku važnost procesa euroatlantskih integracija, te u tom kontekstu i značaj aktivacije Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) odnosno provedbu Godišnjeg nacionalnog programa (ANP). Naglasio je da MAP, kao vrlo važan instrument saradnje sa NATO-om, ima velike praktične koristi za institucije BiH u pogledu reformskih procesa na bosanskohercegovačkom euroatlantskom putu.

Naglasio je važnost daljneg razvoja saradnje BiH i NATO-a te je u tom kontekstu izrazio uvjerenje da će u skoroj budućnosti zemlje članice NATO saveza pozvati Bosnu i Hercegovinu da preda svoj prvi Godišnji nacionalni program, te time aktivirati Akcioni plan za članstvo u NATO. Podsjetio je i na angažman BiH u NATO - vođenoj operaciji „Odlučna podrška“ u Afganistanu, ali i u drugim mirovnim misijama, te informirao da u svim navedenim aktivnostima Bosna i Hercegovina potvrđuje svoju posvećenost i doprinos međunarodnom miru i stabilnosti.

Brkić je tijekom razgovora s predstavnicima navedenih zemalja naglasio da su europske i euroatlantske integracije BiH, dobrosusjedski odnosi i regionalna suradnja glavni vanjskopolitički ciljevi BiH. Dodao je da je BiH odlučna poduzeti daljnje korake u cilju jačanja regionalne i globalne sigurnosti, kao i korake u cilju jačanja partnerstva s NATO-om.

Brkić je pozdravio aktivnosti država članica NATO kada je u pitanju Politika otvorenih vrata (ODP) te je u tom kontekstu izrazio nadu da će nakon sastanka Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) NATO-a na nivou ministara vanjskih poslova, a na kojem bi se trebalo raspravljati i o Politici otvorenih vrata, BiH dobiti poziv za aktivaciju MAP-a kako bi nastavila, ali i ubrzala daljnje aktivnosti na svom euroatlantskom putu.

Sugovornici su naglasili da pružaju punu podršku Bosni i Hercegovini u njenim nastojanjima da se što prije aktivira MAP i ubrza put BiH ka euroatlantskim integracijama. Istaknuli su važnost ispunjavanja uslova i zadataka koji se nađu pred BiH na njenom euroatlanstskom putu, jer na taj način BiH reformira i svoje institucije koje postaju efikasnije u službi naroda i građana BiH.

Sastancima je uz Brkića prisustvovao i ambasador Almir Džuvo, šef Misije BiH pri NATO, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Dačić: Srbija je razočarana što je spriječeno da se čuje istina o NATO "agresiji"

New York: Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a u povodu 25. obljetnice NATO-ovog bombardiranja

U Crnoj Gori i Srbiji obilježena 25. obljetnica početka NATO udara

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo