Svijet     | 14.11.2018. 15:20 |

Hamas nazvao Liebermanovu ostavku 'političkom pobjedom za Gazu'

FENA Internet

GAZA, 14. novembra (FENA) - Palestinski pokret Hamas koji vlada pojasom Gaze u srijedu je nazvao odlazak Avigdora Liebermana s mjesta izraelskog ministra odbrane "političkom pobjedom za Gazu".

Sami Abu Zuhri, portparol grupe, izjavio je da je "Liebermanova ostavka priznanje poraza, neuspjeha i bespomoćnosti u suočavanju s palestinskim otporom. To je politička pobjeda za Gazu, koja je uspjela u svojoj upornosti".

Za Hamas, Liebermanova ostavka s položaja ministra odbrane nagovještaj je "političkog potresa u regiji okupacije".

Lieberman, bivši ministar vanjskih poslova i 60-godišnji čelnik ultranacionalističke stranke Yisrael Beiteinu, obavljao je dužnost ministra odbrane od maja 2016. On je kontroverzna ličnost u izraelskoj politici zbog svoje antiarapske retorike. 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu oslanja se na podršku pet poslanika Yisrael Beiteinu u parlamentu.

Liebermanova ostavka mogla bi, stoga, dovesti do sazivanja prijevremenih izbora, iako Netanyahuova desničarka vlada ima tjesnu većinu od 61 mjesta u Knessetu koji broji 120 poslanika i bez poslanika iz Yisrael Beiteinu.

Odlazeći ministar odbrane pozvao je ostale stranke u vladi da održe nove izbore što je skorije moguće. Očekuje se da naredni parlamentarni izbori budu održani u periodu od godinu dana. 

Lieberman je često kritikovao izraelski pristup palestinskoj pobuni kao previše blag.

- Mi kratkoročno kupujemo mir i rezultat toga je ugrožavanje nacionalne sigurnosti. Sada je na glasačima da odluče koji je ispravan kurs - izjavio je Lieberman noinarima, komentirajući primirje u Gazi. 

- Niko nije tužan što je on otišao - izjavio je vršilac dužnosti izraelskog ministra vanjskih poslova Zipi Chotoveli, dodajući da vlada "može funkcionirati bez njega".

Izraelski mediji javili su da bi Netanyahu mogao preuzeti dužnost ministra odbarne, pored premijerske, ili barem kao privremeni ministar, prenosi dpa.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Netanyahu: Izrael će sam donositi odluke kako će se braniti

Iran proslavio 'uspjeh' svog napada na Izrael

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana