Bosna i Hercegovina     | 14.11.2018. 13:42 |

U Sarajevu obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa (VIDEO)

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 14. novembra (FENA) - Udruženje dijabetičara djece i omladine Kantona Sarajevo, brojnim je aktivnostima obilježilo Svjetski dan borbe protiv dijabetesa – 14. novembar, a ovogodišnja tema je "Porodica i dijabetes“.

Članovi Udruženja su se okupili najprije ispred Katedrale u Sarajevu, potom su položili cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992–1995., a nakon toga su na Trgu djece Sarajeva postavili štandove za mjerenje šećera u krvi građanima.

U toj akciji pod nazivom "Danas djeca mjere šećer“, volonteri, članovi, medicinsko osoblje dijelili su edukativni materijal građanima upoznajući ih tako sa dijabetesom, ali i prevencijom te bolesti.

- Nastojimo skrenuti pažnju javnosti na probleme osoba s dijabetesom, prvenstveno djece i mladih – kazao je prim.dr. Midhat Mujić, dopredsjednik Saveza dijabetoloških udruženja u BiH.

Istakao je da je fokus obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa na porodici, "jer kada imate osobu s dijabetesom u porodici to praktično mijenja život ne samo oboljelog nego i cijele porodice“. Obično se svi prilagođavaju dijabetičaru, kaže Mujić, pogotovu ako se radi o djeci, i to u načinu i rasporedu ishrane te drugim aktivnostima.

Izrazio je nadu da će institucije u BiH početi da rade programe prevencije dijabetesa i preventivne programe za sprečavanje komplikacije.

Naveo je da u BiH ne postoji jedinstveni registar osoba s dijabetesom, ali da prema procjenama Evropske asocijacije za dijabetes, u BiH ima oko 365.000 oboljelih, odnosno svaka 11-ta osoba ima dijabetes.

-Od toga ih 50 posto uopšte i ne zna da ima dijabetes, odnosno, kada se dijabetes otkrije, oni već imaju hronične komplikacije na raznim organima – kazao je Mujić.

Dijabetes ima svoje faktore rizika, faktore koji mogu spriječiti ili odgoditi bolest, navodi on, a to su sredina, naslijeđe, tjelesna neaktivnost i gojaznost koja je postala vrlo loš trend u Evropi. BiH je četvrta država u Evropi po broju gojaznih osoba i 90 posto njih u starosti dobiju dijabetes.

Članica Udruženja dijabetičara djece i omladine KS Binela Bjelan je majka dječaka koji već 15 godina ima dijabetes. Kaže da problema ima, kao naprimjer da mjerači šećera nisu uvijek dostupni

-Teško je živjeti s tom bolešću, ali cijela porodica se trudi da 'gazimo s osmjehom', planinarimo, živimo zdravo, jedemo zdravo - kaže Bjelan.

Obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa Udruženje dijabetičara djece i omladine KS je upriličilo i ispred Doma zdravlja na Ilidži. Također će danas biti održano i predavanje u Nadbiskupiji Ivan Pavao II,u Pastoralni centar za mlade, nakon kojega će mališani, dijabetičari, odigrati prijateljsku utakmicu u sjećanju na jednog od osnivača Udruženja Fuada Mesića.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2315

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1_Y7_2FH6QQFCE6MPmNNfN4ZpzVliVHqc?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

Zdrava prehrana može spriječiti više od 75 posto slučajeva dijabetesa tipa 2

U petak obilježavanje 31. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!