Svijet     | 14.11.2018. 08:54 |

Kuvajt i Bolivija pozvali UN na hitno zasjedanje povodom nasilja u Gazi

FENA Internet

NEW YORK, 14. novembra (FENA) - Kuvajt i Bolivija su pozvali Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) na hitno zasjedanje povodom nasilja u Gazi, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema diplomatskim izvorima iz UN-a, Kuvajt i Bolivija, privremene članice Vijeća sigurnosti UN-a koje broji 15 članica, pozvale su na održavanje hitne sjednice nakon izraelskih napada na Pojas Gaze.

Očekuje se da će Vijeće sigurnosti već danas na zatvorenoj sjednici razgovarati o događajima u Gazi.

Palestinske grupe su saopćile da je postignut prekid vatre u Gazi. U saopćenju Zajedničkog štaba palestinskih grupa otpora, koje čine grupe poput Hamasa i pokreta Islamski džihad, navodi se da je uz posredovanje Egipta postignuto primirje s Izraelom.

Dodaje se da će ove grupe poštovati primirje sve dok ga poštuje i Izrael.

Lider palestinskog pokreta Hamas Ismail Haniyeh je prije toga izjavio da bi moglo doći do prekida vatre ukoliko Izrael prestane s napadima na Pojas Gaze.

Iz Ministarstva zdravstva Gaze su saopćili da je u izraelskim napadima, koji traju od utorka, poginulo sedam, a ranjeno 25 Palestinaca. U uzvratnoj vatri palestinskih grupa poginuo je jedan, a ranjeno više od 50 Izraelaca.

Preksinoć su izraelski bombarderi izveli žestoke napade u različitim dijelovima blokirane palestinske enklave Gaze. Meta napada bila je i policijska stanica, dva sjedišta pokreta Islamski džihad i zgrada televizije Al-Aksa. Izrael je zračne napade započeo nakon navodnih raketnih napada s područja Gaze.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

UN - U nasilju bandi na Haitiju u ovoj godini više od 1.500 ubijenih

Izraelski vojnici ubili trojicu Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali

Vijeće sigurnosti UN-a danas ponovo glasa o rezoluciji o hitnom prekidu vatre u Gazi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo