Sport     | 13.11.2018. 14:28 |

Veliki broj učenika Sarajeva učestvovat će na EYOF-u

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 13. novembra (FENA) - Direktori osnovnih i srednjih škola sa područja Sarajeva okupili su se danas u Vijećnici kako bi se upoznali o detaljima priprema za predstojeću Olimpijadu mladih EYOF 2019., budući da će značajan broj učenika biti dio tog događaja.

Protokol između Grada Sarajeva i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo o saradnji i učešću na EYOF-u potpisali su ranije gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović.

Gradonačelnik Skaka u obraćanju okupljenima kazao je da je EYOF veliki sportski događaj, najmasovniji od Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu 1984. godine, zbog čega je važno da što veći broj mladih bude dio EYOF-a.

Ponovio je opredijeljenost Gradske uprave da se imidž glavnog grada Bosne i Hercegovine unaprijedi, ali je istovremeno ocijenio da se to može postići samo zajedničkim radom i zalaganjem potvrdivši da su sve lokacije za održavanje većinom već spremne.

Pozvao je i stanovnike Sarajeva, ali i cijele države da dođu na otvaranje igara, ali i da prisustvuju sportskim događajima koji će biti organizirani u okviru te sedmice, sve ciljem kako bi se iz Sarajeva još jednom poslala pozitivna poruka.

Stručna saradnica za pitanje mladih u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS Lejla Lihovac izrazila je nadu da će se veliki broj učenika sarajevskih osnovnih i srednjih škola odazvati učešću u otvaranju EYOF-a 9. februara 2019. godine.

Najavila je i da će navedeno ministarstvo pružiti institucionalnu podršku Gradu Sarajevu u organizaciji, a u saradnji s učenicima i studentima učestvovat će u EYOF-u, ali tek će se sada odrediti tačan broj učesnika.

Ceremonija otvaranja Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) 2019 bit će upriličena na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" u Sarajevu, tako će olimpijski plamen ponovo biti zapaljen na najvećem stadionu u BiH, dok će ceremonija zatvaranja biti na stadionu "Slavije" u Lukavici. 

Očekuje se da će ta sportska manifestacija okupiti više od 1.500 učesnika iz oko 50 evropskih država koji će se takmičiti u zimskim sportovima poput alpskog skijanja, biatlona, skijaškog trčanja, umjetničkog klizanja, hokeja na ledu i brzog klizanja na nekoliko borilišta u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Predloženo određivanje mjera zabrane Abdulahu Skaki

Tužilaštvo KS - Predložen jednomjesečni pritvor za Abdulaha Skaku

Konaković: Pravosuđe sada može raditi bez pritiska i političkog uticaja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo