Svijet     | 13.11.2018. 12:25 |

UN poziva Izrael i Palestinu na prekid vatre

FENA Internet

NEW YORK, 13. novembra (FENA) - Nikolay Mladenov, specijalni koordinator Ujedinjenih naroda (UN) za mirovni proces na Bliskom istoku, pozvao je obje strane na mir i prekid vatre u momentima porasta napetosti u Gazi koja se nalazi pod opsadom.

Reagujući na posljednja dešavanja na tom području, Mladenov je putem Twitter profila upozorio da su tenzije u Gazi tokom posljednja 24 sata dostigle vrlo opasan nivo.

Istakao je da UN blisko sarađuje s Egiptom i drugim stranama kako bi se riješila kriza u Gazi.

"Raketna paljba mora biti zaustavljena, sve strane moraju postupati oprezno. Ne treba izbjegavati napore kako bi se zaustavila spirala nasilja", poručio je Mladenov.

Evropska unija (EU) je također apelovala na prestanak tenzija i nasilja na području oko Pojasa Gaze.

Izraelska vojska je zbog povećanih tenzija u Pojasu Gaze svojim jedinicama koje se nalaze u pograničnom području poslala tenkove.

Izraelska vojska je započela i zračni napad na Pojas Gaze nakon što je raketa ispaljena iz Gaze pogodila autobus na izraelskom teritoriju.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijeno je troje, a ranjeno devet Palestinaca.

U saopćenju se također navodi da je s područja Gaze na izraelsku stranu ispaljeno blizu 200 raketa, od čega je 60 neutralizirano protuzračnim sistemom, dodajući da je na izraelskoj strani ranjen 21 osoba, od čega jedna teže, a navodno je riječ o izraelskom vojniku.

Iz Hamasa su sinoć saopćili da su izraelski vojnici prešli granicu i ušli tri kilometra unutar Gaze te da su kod Khan Younisa izvršili atentat na Nura Bereku, jednog od komandanata brigade Ezzedine al-Qassam, prenosi TRT.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U izraelskom napadu ubijeno 38 osoba u blizini Alepa

ICJ naredio Izraelu da poduzme mjere na osiguranju pomoći za Palestince u Gazi

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!