Magazin     | 13.11.2018. 08:10 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 13. studenoga (FENA) -

- 1887. Dogodila se prva od četiri irske 'krvave nedjelje' u Londonu, gdje se okupilo oko 10 tisuća prosvjednika koji su tražili oslobađanje irskog člana parlamenta Williama O'Briena kojeg su Britanci zatvorili, te protiv britanske prisutnosti u Irskoj. Policija je 'intervenirala', a rezultat je bio nekoliko mrtvih, stotine ozlijeđenih i deseci uhićenih.

- 1908. Rođen Erik Bertil Holmberg, švedski astronom. Doktorirao je na Sveučilištu Lund na proučavanju dvostrukih i višestrukih galaktika pod vodstvom Knuta Lundmarka. Otkrio je da se satelitske galaktike često kreću po određenim putanjama - "Holmbergov efekt".

- 1940. Nakon uspjeha Snjeguljice, koja je kao prvi animirani cjelovečernji film postigla velik uspjeh osvojivši Oscara, Walt Disney ponovno je zadivio svijet premijerom Fantasie, još jednim dugometražnim animiranim filmom. Rad talentiranih animatora prikazan je svijetu na današnji dan.

- 1946. Američki kemičar i meteorolog Vincent Schaefer uspio je ostvariti svoj naum i natjerati oblak da počne sniježiti. Kemijska revolucija 'sijanjem' suhog leda u oblake odigrala se na Mount Greylocku u Massachusettsu.

- 1947. Puštena u uporabu najpopularnija automatska puška AK-47 (Kalašnjikov), koju je dizajnirao Mihail Timofejevič Kalašnjikov, sa samo 27 godina. Procjenjuje se da danas u svijetu cirkulira oko 100 milijuna pušaka AK-47. Vrlo su cijenjene zbog jednostavnosti i pouzdanosti.

- 1956. Vrhovni sud SAD-a poništio je zakone o odvojenim dijelovima autobusa za ljude različite boje kože. Riječ je o jednoj od bitnih odluka koja je počela nezaustavljivo 'slamati' rasnu segregaciju u SAD-u.

- 1990. Započeta je World Wide Web, jedna od najvažnijih usluga interneta koja omogućuje gledanje mnogih internetskih stranica.

- 2000. Predsjednik Filipina Joseph Estrada optužen za korupciju. Pod pritiskom prosvjeda građana i vojske 20. siječnja 2002. povukao se s vlasti, a 16. travnja predao Specijalnom sudu za borbu protiv korupcije.

- 2015. U Parizu na više mjesta izvršeni teroristički napadi u kojima je stradalo preko 120 ljudi, a na stotine ozlijeđeno. Napadnuti su restorani, kafići, nacionalni stadion i koncertna dvorana.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo