Kultura     | 12.11.2018. 19:14 |

Otvorena izložba 'Uspomene i sjećanja na Prvi svjetski rat'

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 12. novembra (FENA) – „Uspomene i sjećanja na Prvi svjetski rat“ naziv je izložbe koja je večeras otvorena u Gazi Husrev-begovom hanikahu u Sarajevu, a autori su učenici Međunarodne francuske škole u Sarajevu.

Izložbu je otvorio ambasador Francuske u BiH Guillome Rousson koji je kazao da je izložba dio niza događaja povodom obilježavanja početka i kraja Prvog svjetskog rata.

- Željeli smo da animiramo učenike za ono što jeste bio Prvi svjetski rat, za taj historijski aspekt. Drugi dio je pouka koju možemo izvući iz toga koje su greške pravili ljudi i države, te šta možemo učiniti da se to izbjegne  u budućnosti – kazao je ambasador Rousson.

U pripremi izložbe, dodao je ambasador, učenici su posjetili nekoliko važnih institucija, obilazili su arhive, istraživali historiju, fotografisali razna kulturno-historijska mjesta, pravili komparaciju sa fotografijama koje su snimljene u vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata.

- Učenici su uz pomoć svojih profesora na francuskom jeziku napisali tekst koji prati njihova porodična sjećanja i napravio porodično stablo, te je na izložbi predstavljeno 14 panoa, a svaki učenik je predstavio jednog od svojih predaka koji je živio tokom Prvog svjetskog rata i priča svoju priču – pojasnio je ambasador.

Jedna od takvih fotografija odnosno razglednica, sačuvana je u porodici Amre Bilić koja je izložila svoje porodično stablo i pronašla dokumenta o svom pradedi, Lutfulahu ef. Ruždiću.

- Moj pradedo je u Prvom svjetskom ratu bio imam u vojsci. Iza njega su ostale razglednice koje je slao svojoj kćerki. Nije se puno žalio na težak položaj, ali je rekao da uvijek po nekoliko puta iščitava kartice (razglednice) koje dobije od porodice i da ga one griju u hladnim noćima na frontu – ispričala je Amba bilić.

Učenik Faris Kurbašić prezentirao je porodično stablo od 1918.godine pa do danas, te je saznao da je njegov pra-pra dedo imao prodavnicu, a učenik Haris Gološ je istražujući o svojoj pranani saznao da je radila u fabrici ćilima, te da je to bio jako težak period, vrijeme u kome se teško živjelo.

Izložba, koju je organizirao Francuski institut u BiH i Međunarodna francuska škola u Sarajevu, rezultat je rada učenika na osnovu fotografija iz Arhiva grada Sarajeva o prvom svjetskom ratu i bit će otvorena do 15.novembra.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Mostar: Razgovor o Sainte-Marievoj studiji o Hercegovini iz 19. stoljeća (VIDEO)

Direktorica Francuskog instituta u BiH posjetila Kinoteku BiH

U Mostaru susret s autorima i projekcija filma 'Povratak u Višegrad'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo