Bosna i Hercegovina     | 12.11.2018. 18:09 |

Međunarodni seminar za mlade povodom stogodišnjice okončanja Velikog rata

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 12. novembra (FENA) - Međuarodni seminar za mlade održan je u Sarajevu od 7. do 12. novembra povodom stogodišnjice okončanja Prvog svjetskog rata.

Zajedno s ostalim učesnicima, u završnici seminara su večeras učestvovali ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini Gauillaume Rousson i otpravnik poslova Ambasade Njemačke u BiH Christian Sedat.

U izjavi novinarima, ambasador je naglasio značaj prisjećanja na žrtve Velikog rata.

Projekat u čijem je okviru realiziran seminar imao je podršku Ministarstva vanjskih poslova Njemačke i Francuske misije za obilježavanje stogodišnjice, a ambasador smatra da je urađen dobar posao te najavljuje nastavak podrške sličnim projektima. Značaj izgradnje mira on je naglasio podsjećanjem na francusko-njemačko iskustvo pomirenja građenog nakon Drugog svjetskog rata i formiranjem Evropske unije.

Otpravnik poslova njemačke ambasade Christian Sedat novinarima je rekao da su organizatori seminara željeli ukazati na zajedničko evropsko sjećanje na Prvi svjetski rat te na značaj mutikulturalne suradnje mladih.

Amin Sjefić, jedan od studenata iz Bosne i Hercegovine, izjavio je da su učesnici seminara naučili mnogo o izgradnji mira u postratnim prilikama i da sličnih kvalitetnih i korisnih projekata treba i više.

Učesnici seminara „Izgradnja mira 1918-2018.“ bili su 12 mladih ljudi iz BiH i po četiri iz Njemačke i Francuske.

Proučavali su lekcije iz Prvog svjetskog rata radi bolje izgradnje mira u Evropi i svijetu, i to razmjenom mišljenja, razgovorm s historičarima i predstavnicima civilnog društva u BiH.

Ovaj projakt su organizirali Youth Initiative for Human Rights BiH i Forum ZFD, u suradnji s ambasadama Njemačke i Francuske u BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Narodno pozorište Sarajevo otvara novu umjetničku sezonu

Narodno pozorište Sarajevo za stogodišnjicu rada epicentar kulturnih dešavanja

Počinje ceremonija obilježavanja stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!