Bosna i Hercegovina     | 12.11.2018. 16:07 |

U OŠ 'Mejdan' nema epidemije, sutra se nastavlja nastava (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 12. novembra (FENA) - Osam učenika Osnovne škole "Mejdan" javilo se u petak Službi porodične medicine Tuzla sa stomačnim tegobama i simptomima prehlade, što je kako navode u Službi za javno zdravstvo TK uobičajeno za ovo doba godine.

Isključena je mogućnost trovanja hranom, ističu u ovoj školi, jer u neposrednoj blizini ne postoji objekt za brzu prodaju hrane.

Higijeničarka u OŠ "Mejdan" Eldina Ruščuklić navela je da su školi održana tri časa nakon čega je otkazana nastava, učenici su pušteni kući, te je izvršena dezinfekcija i deratizacija prostora.

- Glavna doktorica Doma zdravlja je posjetila školu i rekla da nije u pitanju epidemija ni gripa, već virus - dodala je Ruščuklić.

Iz ministarstva za obrazovanje i nauku u Vladi TK i Zavoda za javno zdravstvo naglašavaju da razloga za paniku nema, a izdate su preoporuke i drugim školama.

Pomoćnica ministra za obrazovanje Mersija Jahić rekla je da zbog te situacije apeluju i na sve direktore drugih škola da povedu računa i ako imaju sredstava urade preventivno dezinfekciju škola, a djeca da peru ruke.

Epidemilog Blaško Topalović istakao je da su dobili informaciju da je veći broj djece zbog povraćanja i proliva odsutan iz škole, ali je provjerama u dispanzerima utvrđeno da se ništa neuobičajeno nije dešavalo.

- Također smo kontaktirali Kliniku za infektivne bolesti ali ni kod njih nije zabilježeno značajnije povećanje takvih slučajeva - kazao je Topalović.

Osnovna škola "Mejdan" sutra nastavlja redovne školske aktivnosti prema planu i programu škole.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2310

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/17sWxOk8td7GEs5aK1hZE-gD1W5inbKPu?usp=sharing

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Počela pripremna nastava za 370 mališana na području Brčko distrikta

Crna Gora: Redovita nastava nakon trodnevnog štrajka

Počela nastava u drugom polugodištu u svim školama BPK Goražde

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo