Bosna i Hercegovina     | 12.11.2018. 13:56 |

COBISS sistem važan za istraživačku, akademsku i kulturnu zajednicu BiH

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 12. novembra (FENA) - Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUB BiH) bila je danas mjesto okupljanja bibliotekara na prezentaciji novosti u sistemu COBISS, kooperativnom online bibliografskom sistemu i servisu.

Direktor Instituta informacijskih znanosti u Mariboru Aleš Bošnjak u izjavi za novinare ističe da s programom COBISS rade i bh. biblioteke, kao jedna od članica mreže COBISS.net.

Pojašnjava da u BiH postoji jedinstven sistem (COBISS.BH) u koji bibliotekari ugrađuju jedinice, a drugi iz sistema preuzimaju i dopune svojim bibliografskim podacima. To je, kaže, ujedinjeni ili integrirani bibliografski sistem, a moguće je materijal preuzeti i iz drugih baza. Sve te baze su povezane.

- Taj sistem je u međunarodnom bibliotekarskom formatu te je moguća i kompatibilnost s međunarodnim bazama - naglasio je. Pojašnjava da svake druge godine budu organizirane međunarodne konferencije biblioteka uključenih u COBISS sistem, a ove godine bit će održana u Sloveniji.   

Profesorica Filozofskog fakulteta UNSA Senada Dizdar ističe značaj tog sistema za istraživačku, akademsku i kulturnu zajednicu BiH.

- Bibliotečki sistem takvog tipa omogućava da se jednostavno dođe do informacija. Biblioteka ima građu koja je relevantna za naučna istraživanja - naglasila je.   

Implementacija sistema COBISS otpočela je u Bosni i Hercegovini 1989. godine. Od 1992-1997. godine sistem nije bio aktivan. Ponovno uspostavljanje sistema otpočelo je 1998. godine, u okviru projekta 'Računarsko povezivanje biblioteka u BiH preko internata', koji je prihvaćen od svih univerziteta i brojnih biblioteka iz cijele BiH. COBISS.BH sadrži više od 485.000 jedinica razne vrste građe.  

COBISS.net je mreža nacionalnih COBISS sistema (BiH, Crna Gora, Makedonija, Slovenija, Srbija, Bugarska, Albanija). Iz uzajamne baze COBISS.BH može se pristupiti nacionalnim bibliotečko-informacionim sistemima COBISS neta, katalogu Kongresne biblioteke u Washingtonu i ISSN agenciji sa sjedištem u Parizu i preuzeti zapise. 

U okviru današnjeg događaja promovirana je 'Bosanskohercegovačka bibliografija monografskih publikacija' i 'Bosanskohercegovačka bibliografija priloga u serijskim publikacijama'.

Direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina istaknuo je tom prilikom značaj te institucije kulture od značaja za državu 'jer je već 73 godine središnja institucija u oblasti bibliotekarstva u BiH'. Dodaje da je NUB BiH dosad izdao više od 220 publikacija.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Eksponat NUBBiH ostaje izložen i naredne dvije godine u Kući evropske historije (HEH) u Briselu

Predstavljen časopis 'Bosniaca' i otvorena izložba 'Iz fondova NUBBiH – Zbirka stare periodike'

NUBBiH promovisao tri nacionalne bosanskohercegovačke bibliografije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'