Kultura     | 17.11.2018. 09:18 |

Četrdeset programa u ovogodišnjoj Noći teatra širom BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. novembra (FENA) - Evropska manifestacija Noć teatra održava se danas kada će teatarske kuće, kulturne ustanove, centri za kulturu, akademije, festivali i nevladine organizacije otvoriti vrata i slaviti teatarsku umjetnost u 10 zemalja, ali i 12 gradova širom Bosne i Hercegovine.

I ove godine, koordinator Noći teatra za BiH je Bosansko narodno pozorište Zenica, a u manifestaciji evropskog karaktera ove godine učestvuju: Hrvatska, Slovačka, BiH, Crna Gora, Srbija, Austrija, Mađarska, Češka, Bugarska i Belgija.

Povodom devete bosanskohercegovačke manifestacije Noć teatra, koordinatorica Noći teatra za BiH Merima Handanović najavila bogat program naglasivši da će biti organizirao 40 programa, među kojima su i 21 predstava od kojih su četiri premijerne izvedbe.

Također, bit će organizirani i koncerti među kojima je veliki koncert Sarajevske filharmonije u Narodnom pozorištu Sarajevo, modne revije, radionice za djecu i odrasle, predstavljanje knjiga, obilasci pozorišta, te online teatarske izložbe.

Među ovogodišnjim učesnicima je i osam državnih teatara, četiri gradska/amaterska pozorišta, centri za kulturu, jedan festival, jedna ustanova za predšolski odgoj i obrazovanje, jedna akademija dramskih umjetnosti, jedna gradska biblioteka, kao i razne nevladine organizacije i sektori.

Handanović je istakla da će svi ljubitelji teatarske umjetnosti imati priliku da uživaju u cjelodnevnoj i cjelovečernjoj manifestaciji u Zenici, Banjoj Luci, Kaknju, Konjicu, Srebreniku, Travniku, Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Brčkom, Bugojnu i Trebinju.

Noć teatra pruža bogat program u kojem su većinom programi besplatnog ulaza ili po sniženim, simboličnim cijenama svih programa, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Noći teatra za BiH 2018.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

HNK Mostar otvara vrata publici na probu predstave 'Kroz proces 10-6-93'

Predstavom 'Jesenja sonata' HNK Mostar obilježava Noć teatra

Predstavom 'To' Narodno pozorište Mostar obilježava Noć teatra

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti