Regija     | 11.11.2018. 15:38 |

Hrvatska obilježava 100. godišnjicu završetka Prvoga svjetskog rata

FENA Agencije

 

ZAGREB, 11. studenoga (FENA) - U povodu obilježavanja 100. godišnjice završetka Prvog svjetskog rata u Zagrebačkoj katedrali  služena je misa kojoj je prisustvovao i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Uz Plenkovića, bili su i ministrica kulture u Vladi RH Nina Obuljen Koržinek i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko Zgombić. Također, obilježavanju su nazočili i potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, savjetnik PRH Mate Granić, kao i predstavnici diplomatskog zbora u Hrvatskoj, prenosi Hina.

U izjavi novinarima, predsjednik Vlade Plenković podsjetio je da je 11. studenoga, prije sto godina, u Compiegneu potpisano primjere, kojim je obilježen kraj Prvog svjetskog rata.

„Veliki rat odnio je preko 18 milijuna žrtava, i za Hrvatsku taj kraj, a nakon toga mirovni ugovori koji su uslijedili u potpunosti su promijenili kartu ovog dijela Europe, ali i odredili budućnost svijeta. Uslijedilo je osnivanje Lige naroda, kao i brojne promjene koje su se dogodile u svjetskom poretku“, kazao je premijer.

Naglasio je da su danas zajedno došli s predstavnicima brojnih zemalja, čiji su također mnogi vojnici, sinovi i kćeri izginuli u Prvom svjetskom ratu, odati počast i pijetet žrtvama.

"Još jednom se želimo prisjetiti onoga što je najvažnije, a to su mir, solidarnost, međunarodna suradnja kao okosnica međunarodnog poretka i stabilnih odnosa u svijetu“, poručio je predsjednik hrvatske Vlade.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Srbija uputila Hrvatskoj prosvjed zbog zabrane ministru da posjeti Jasenovac

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Milanović: Berlinova politika prema BiH protivna hrvatskim interesima

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!