Bosna i Hercegovina     | 09.11.2018. 13:54 |

Četvorici pljačkaša dragulja iz Duždeve palače određen ekstradicijski pritvor

FENA Agencije

ZAGREB, 9. studenoga (FENA) - Zbog sumnje da su početkom godine u Veneciji tijekom izložbe opljačkali nakit vrijedan tri milijuna dolara uhićenoj četvorici hrvatskih državljana na zagrebačkom Županijskom sudu u petak je određen ekstradicijski pritvor, doznaje Hina.

Riječ je o 60-godišnjem Vinku Tomiću, državljaninu Hrvatske te Bosne i Hercegovine, Želimiru Grbavecu (48), Zvonku Grgiću (43) i Vladimiru Đurkinu (48), dok je na graničnom prijelazu Tovarnik uhićen jedan od dvojice njihovih srbijanskih suradnika. Neslužbeno se doznaje kako je riječ o srbijanskim državljanima Draganu Mladenoviću i Goranu Peroviću.

Skupina pljačkaša sumnjiči se da su u razdoblju od 31. prosinca 2017. do 2. siječnja ove godine s izložbe "Blaga mogula i maharadža", koja je bila izložena u Duždevu dvoru u Veneciji, odnijeli par naušnica od platine i dijamanata te broš od platine i rubina ukupne vrijednosti 3 milijuna dolara. Riječ je o indijskim komadima nakita koje je katarski šeik Hamad bin Abdullah al-Thani posudio Talijanima za izložbu.

Dragulje ukrali tek iz trećeg pokušaja

Petorica pljačkaša su se najprije namjeravali domoći dragulja tako što su pokušali nasilno otvoriti vitrinu s dragocjenostima, no u tome ih je spriječio zaštitar koji je skupinu posjetitelja odvojio od izložbenih vitrina. U drugom pokušaju provale skupinu pljačkaša su omeli posjetitelji, a u svojem naumu uspjeli su tek iz trećeg pokušaja, doznaje se na sudu.

Četvorica hrvatskih državljana uhićena su nakon višemjesečne suradnje s talijanskom policijom, priopćio je u četvrtak MUP, dodajući kako se protiv uhićenih hrvatskih državljana vodi kazneni postupak pred sudom u Veneciji, a uhićeni su u koordiniranoj akciji na području PU zagrebačke i PU istarske temeljem europskih uhidbenih naloga.

Mozak operacije član "Pink Panthera"

Jedan od uhićenih se pod višestrukim identitetima dovodi u vezu s nekoliko velikih krađa dragulja u nekoliko europskih država u sklopu kriminalne organizacije "Pink Panther" te je za njim raspisana međunarodna potraga, dok ga švicarsko pravosuđe traži zbog krađe nakita u vrijednosti od 8 milijuna švicarskih franaka u Baselu tijekom izložbe "Baselworld 2011" u ožujku 2011. godine, priopćio je dan ranije MUP.

Neslužbeno se doznaje kako je riječ o Vinku Tomiću koji se smatra ''mozgom operacije'' krađe dragulja na izložbi u Veneciji, a kojeg se dovodi u vezu s spektakularnim višemilijunskim pljačkama u Londonu, Las Vegasu, Hong Kongu, Honoluluu, Monaku i Švicarskoj.

Kako je priopćila policija, u sklopu iste akcije u četvrtak je na graničnom prijelazu Tovarnik temeljem europskog uhidbenog naloga uhićen i peti član kriminalne organizacije, dok je šesti član još uvijek nedostupan pravosuđu.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Crna Gora odbila da vrati dragulje vrijedne 300 miliona eura

Hrvatska policija uhitila pljačkaše dragulja iz Duždeve palače u Veneciji

U Švedskoj ukradene kraljevske krune neprocjenjive vrijednosti

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!