Ekonomija     | 09.11.2018. 12:53 |

Šurlan: Banja Luka će završiti godinu sa više od 130.000 noćenja turista

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 9.novembra (FENA) - Proglašenje Banje Luke turističkim mjestom omogućit će novo predstavljanje najvećeg grada RS-a na turističkim mapama, kao i promociju prirodnih vrijednosti, kulturnih dobara i turističke infrastrukture najvećeg grada Republike Srpske.

Osim Banje Luke, i Istočno Sarajevo je proglašeno turističkim mjestom u Republici Srpskoj, a taj status od ranije već ima i Trebinje.

Pomoćnica direktorice Turističke organizacije Banje Luke Minja Šurlan je podsjetila da se, u skladu sa Zakonom o turizmu, proglašenje turističkog mjesta vrši na osnovu kvantitativnih i kvalitativnih kriterija, koje su uspješno ispunili.

Istakla je da Banja Luka ima i turističe lokalitete i atrakcije, mimo gradskog jezgra, te će naredni korak biti objedinjavanje i tih sadržaja, kako bi grad dobio status turističke destinacije.

-Osigurati taj status je veoma važno za upis u mapu turističkih destinacija – rekla je Šurlan na konferenciji za novinare.

Podsjetila je da se očekuje povećanje smještanih kapaciteta sa sadašnjh registrovanih više od 2.000, kao i da je uspješno uspostavljen i registrovan sistem izdavanja "stana na dan".

-U ovoj godini planirano je više od 90.000 dolazaka turista i 130.000 noćenja, a mnogo očekujemo od 'Banjalučke zime' i uspostavljanje nove tri avio destinacije s banjalučkog aerodorma - kazala je Šurlan.

U rješenju entitetskog Ministarstva trgovine i turizma se navodi da je cilj odluke o proglašenju Banje Luke i Istočnog Sarajeva turističkim mjestima uspostavljanje centara koji će imati ulogu pokretača turističkog razvoja.

Rješenja, kojim su gradovi Banja Luka i Istočno Sarajevo proglašeni turističkim mjestima u RS-u, donesena su na period od pet godina, nakon čega podliježu reviziji, podsjećaju iz entitetskog Ministarstva trgovine i turizma.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

‘Ganganet’ virtualno promovira kulturu Hercegovine

Međugorje očekuje veći povratak hodočasnika iz Italije (VIDEO)

Najavljuje se stroža kontrola iznajmljivača apartmana "na crno"

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom