Kultura     | 08.11.2018. 20:35 |

Roman 'Kintsugi tijela' Senke Marić predstavljen u Mostaru

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 8. studenoga (FENA) - Roman "Kintsugi tijela", mostarske autorice Senke Marić, predstavljen je mostarskoj publici u četvrtak navečer u Muzičkom centru Pavarotti.

 Riječ je o romanu prvijencu autorice Marić, zasnovanom na vlastitom iskustvu borbe s karcinomom. Svojevrstan je to vodič kroz autoričinu odluku da će sve što dođe "proći na nogama" i priča je to o snazi žene, o pravu na ljubav, o tijelu koje ima prava na dodir i onda kad se mijenja i kad je ranjeno.  

 O knjizi, čije su predstavljanje u Mostaru organizirali MC Pavarotti i Izdavačka kuća Buybook, pored autorice govorili su Faruk Šehić i Kristina Ljevak.

 - Osnovni narativni tijek romana govori o bolesti karcinoma dojke, što je osobno iskustvo, koje sam pokušala prenijeti u književnost. Roman govori o bolesti karcinoma dojke, ali ujedno pokušava govoriti i o drugim stvarima, prvenstveno o tome kako je karcinom dojke jedna tipično ženska bolest koja transformira žensko tijelo - kazala je autorica te poručila kako roman nije isključivo namijenjen ženama, jer karcinom dojke nije isključivo ženska tema, iako se ta bolest događa uglavnom ženama.  

 Književnik Šehić kazao je kako je Senkin roman beskompromisno, vrlo vješto i literarno uvjerljivo napisana knjiga. 

 - Riječ je o nesumnjivo jako dobrom i lako čitljivom romanu, psihološke naracije. U tom romanu nema zapleta kakve ljudi očekuju u romanima nego se sve događa na razini psihe i na razini sudara tijela i duha - kazao je Šehić.

 Promotorica Ljevak ocijenila je Senkin roman nesvakidašnjim dijelom, koji je posvećen temi, ne samo karcinoma kao dijelu autoričina osobnog iskustva, nego o važnoj temi koja se tiče svega onoga što podrazumijeva postojanje ženom, i to ne samo u balkanskom patrijarhalnom društvu nego bilo gdje u svijetu i bilo kojem vremenu. 

 - Ovo je knjiga koja na više razina najširoj publici može biti važna, ne samo kao saveznik u prepoznavanju na koji način da podnesemo ono što su životne nedaće, nego i da saznamo kako pisati o onome što je teško izreći - kazala je Ljevak.   

 Senka Marić rođena je 1972. u Mostaru. Spisateljica je, pjesnikinja, esejistica i književna prevoditeljica. Objavila je zbirke poezije "Odavde do nigdje", "To su samo riječi" i "Do smrti naredne". Dobitnica je nekoliko književnih nagrada, između kojih se ističu europska nagrada Vitez/škinja poezije 2013., te prva nagrada Zija Dizdarević 2000. godine. Urednica je internetskog portala za književnost, kulturu i umjetnost strane.ba. 

 Roman "Kintsugi tijela" objavljen je u srpnju 2018. u Buybookovoj biblioteci "Nulta stvarnost".

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo