Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 08.11.2018. 15:00 |

Europska komisija prognozira usporavanje gospodarskog rasta

FENA Saopćenje

BRUXELLES, 8. studenoga (FENA) - U najnovijim ekonomskim prognozama, objavljenim u četvrtak, Europska komisija je revidirala naniže procjenu gospodarskog rasta eurozone i Europske unije za iduću godinu i predviđa dalje usporavanje rasta do 2020. godine.

Predviđa se da će se rast u europodručju od 2,4 posto u 2017. godini, što je najviše u zadnjih deset godina, smanjiti na 2,1 posto u 2018. godini te će dalje slabiti na 1,9 posto u 2019. i 1,7 posto u 2020. godini.

Isti trend očekuje se za 27 država članica EU-a s prognozom rasta od 2,2 posto u 2018., 2,0 posto u 2019. i 1,9 posto u 2020. godini.

Sve veća globalna neizvjesnost, napetosti u međunarodnoj trgovini i više cijene nafte negativno će utjecati na rast u Europi.

Nakon godina snažnog rasta zaposlenosti, negativnom utjecaju mogli bi također pridonijeti izgledi za usporavanje napretka na tržištu rada i povećanje ograničenja na strani ponude u nekim državama članicama, dok će pokretači rasta sve više biti unutarnji. Očekuje se rast potrošnje i rast plaća te daljnji rast ulaganja.

Nezaposlenost bi trebala i dalje padati dok bi ukupna inflacija i dalje trebala biti umjerena tijekom razdoblja prognoze, i trebala bi iznositi 1,8 posto ove i iduće godine.

U području javnih financija Europska komisija predviđa da će se razine duga smanjivati dok bi ukupni javni deficit europodručja i EU u cjelini, trebao do 2020. godine ostati ispod 1 posto BDP-a.

Prognozu prati veliki stupanj neizvjesnosti te brojni međusobno povezani negativni rizici kao što su ekonomske mjere SAD-a i napetosti u trgovini s Kinom, učinci koji će proizići iz izlaska Velike Britanije iz EU-a te održivost javnih financija u visokozaduženim članicama Europske unije.

Prošlogodišnje iznimno dobro globalno stanje potaklo je snažnu gospodarsku aktivnost te ulaganje u EU i europodručje. Unatoč nesigurnijem okružju, za sve se države članice zahvaljujući snazi domaće potrošnje i ulaganjima predviđa daljnji rast, ali sporijim tempom. Ako ne bude većih šokova, Europa bi trebala moći održati iznadprosječni gospodarski rast, snažno povećanje radnih mjesta i pad nezaposlenosti. Međutim osnovni scenarij ovisi o sve većem broju međusobno povezanih negativnih rizika, stoji u priopćenju Europske komisije.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'