Bosna i Hercegovina     | 08.11.2018. 14:34 |

Sjednica VSTV-a BiH - Usvojen obrazac za obavljanje intervjua s kandidatima

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 8. novembra (FENA) - Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) danas je na redovnoj sjednici u Sarajevu usvojilo obrazac za obavljanje intervjua, što je jedan od preduvjeta za provođenje javnog konkursa za izbor/imenovanje nositelja rukovodećih pozicija u pravosuđu u BiH.

Istovremeno, Vijeće je utvrdilo/usvojilo pitanja za provođenje postupka razgovora sa kandidatima, te smjernice kojima se bliže definira procjena odgovora kandidata, saznaje Fena u VSTV-u BiH.

Akti neophodni za provedbu spomenutog javnog konkursa utvrđeni su na temelju prijedloga VSTV-ove Komisije za testne procedure, te u tom pogledu od 4. decembra slijedi testna faza, nakon čega će se pristupiti tehničkom provođenju intervjua s kandidatima za poziciju glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH.

Usvajanjem spomenutih akata, de-facto je odblokiran proces imenovanja državnog tužitelja, čija je pozicija ostala upražnjena od septembra 2016. godine, kada je suspendiran dotadašnji glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović.

U vezi s tim, u VSTV-u očekuju da će do kraja ove, ili, nakasnije, početkom naredne godine biti okončana procedura u vezi s izborom/imenovanjem državnog tužitelja.

U dosadašnjem toku zasjedanja, članovi Vijeća su se, također, očitovati o zahtjevu Evropske komisije (EK) za dostavljanje informacija o krivičnim djelima visoke korupcije i organiziranog kriminala, uz odgovarajuće kriterije i zaključak da nadležna tužiteljstva dostave raspoložive podatke iz tog domena kako bi se formirala lista predmeta iz te oblasti.

Iz VSTV-a napominju kako će o toj temi biti riječi na sastanku Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost 28. i 29. novembra u Banjoj Luci.

Na dnevnom redu dvodnevne sjednice je i Informacija o nastavku potpore Evropske unije 'IPA 2017' pravosuđu BiH u procesuiranju predmeta ratnih zločina – Objedinjena procjena potreba pravosudnih institucija, a u sklopu projekta “Unaprjeđenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH”.

Jedna od tema koja će se naći pred članovima VSTV-a jeste Prijedlog koncepta konferencije "Pravosuđe - stanje i perspektive"  zakazane za 5. i 6. decembar.

Radi se o strateškoj konferenciji o pravosuđu, koju VSTVBiH organizira uz potporu Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije (EUSR) u Bosni i Hercegovini.

Kako su iz VSTV-a ranije kazali, konferencija Pravosuđe – stanje i perspektive bit će održana  u Mostaru, s fokusom na nove kriterije za ocjenjivanje rada nositelja pravosudnih funkcija, odnosno na očuvanje i jačanje neovisnosti, odgovornosti i integriteta bh. pravosuđa.   

Drugog dana zasjedanja, 9. novembra VSTV će, prema ustaljenoj praksi, pristupiti donošenju odluka o imenovanju, te prestanku mandata za određeni broj nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo