Bosna i Hercegovina     | 08.11.2018. 14:04 |

U Sarajevu održana konferencija o smanjenju rizika od terorizma

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. novembra (FENA) - Sigurnosni izazovi poput terorizma, napada na policajce i migracija mogu se sprečavati samo multidisciplinarnim pristupom raznih institucija, zaključeno je na konferenciji koju su u Sarajevu zajednički organizovali Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu i Filozofski fakultet Univerziteta “Sv. Kiril i Metodij” iz Skoplja.

- Sigurnost se vrlo često gleda usko i samo sa strane sigurnosnih službi, ali tragajući za uzrocima, mi smo to nastojali da gledamo multidisciplinarno i nije to bez razloga filozofski fakulet. Pokušali smo da unesemo jednu novu filozofiju kada je u pitanju sigurnost i problemi s kojima se susreću BiH i Makedonija i ostale zemlje u regionu - kazao je Nedžad Karajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, javio je BIRN BiH. 

Dodao je kako se bez multidisciplinarnog pristupa ne može raditi, kao ni bez “pegadogije, psihologije i sociologije u svim ovim sigurnosnim izazovima – migrantskim pitanjima, terorizmu i napadima na policajce”.

Dekan Karajlić je naglasio da je konferencija “Prevencija rizika u urbanim sredinama” organizovana zajednički s fakultetom iz Skoplja jer sigurnost ne možemo posmatrati usko u bosanskohercegovačkim okvirima.

- Vidimo da ti migranti ipak dolaze i s područja Makedonije, idu preko BiH za Zapadnu Evropu, i iz tih razloga nastojali smo imati jedan mulitidisciplinarni pristup - rekao je Karajlić.

Ratko Duev, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta “Sv. Kiril i Metodij” iz Skoplja, kazao je da “u visokom obrazovanju i tehnološki procesi i brzi razvoj nameću mnogo neželjenih pojava koje ni nauka ne može da slijedi”.

- Poseban pristup svim ovim novim tehnološkim procesima i brzom razvoju jeste da mi razvijamo programe koji će dati odgovore svim ovim problemima. Urbane sredine su se razvijale, problemi su oko urbanističkih planova. Nadam se da će se ovim okruglim stolom i našom ljetnom školom povećati efikasnost naših profesionalaca, ne samo naših studenata, i bit ćemo korisniji za našu državu - kazao je Duev.

Karajlić je istaknuo da je Granična policija identificirala grupu stranih državljana koja se bavi organiziranjem nelegalnog prebacivanja migranata preko državne granice.

- Istražni odjel Granične policije je uradio fenomenalnu stvar i prvi put se pokazalo da učestvuju stranci kao izvršioci u prebacivanju migranata. Naravno, vidimo da se uz ta krivična djela vežu i druga krivična djela nasilja, možda i krivična djela zlostavljanja kada su u pitanju i djeca, žene i muškarci, i moramo tome pristupiti stvarno ozbiljnije, sve institucije u BiH, ne samo očekivati da to policija rješava - rekao je Karajlić.

Naglasio je da je ta problematika nadležnost državnih ministarstava sigurnosti i civilnih poslova, ali i policije i svih ostalih u lancu.

- To moramo gledati od opštinske, kantonalne, entitetske i državne vlasti. Ne može niko od njih biti izopćen iz rješavanja tog problema - kazao je Karajlić.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo