Kultura     | 16.11.2018. 10:55 |

Izložba 'Prekrasne rukotvorine Tohokua' u sarajevskoj Vijećnici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. novembra (FENA) - Ambasada Japana i grad Sarajevo organizatori su  izložbe Japanske fondacije "Prekrasne rukotvorine Tohokua, Japan" koja će biti otvorena večeras u sarajevskoj Vijećnici.

"Prekrasne rukotvorine Tohokua, Japan" je izložba koja je planirana za obilježavanje 11. godišnjice zemljotresa i cunamija koji se desio u Tohoku 2011. godine. Region Tohoku, poznat po prelijepim planinama i morskim plažama, kao i bogatoj lokalnoj kulturi i historiji, pretrpio je oštećenja i uništavanje neprevaziđenih razmjera. Mnogo je izgubljeno, a proizvodna i zanatska kultura su teško pogođeni, saopćeno je iz Odjela za kulturu i odnose s javnošću Ambasade Japana u BiH.

Ova izložba podsjeća na prepoznatljivu privlačnost Tohokuove baštine umjetnosti i zanata. Na ekranima se prikazuju radovi različitih žanrova - keramike, lakiranja, tekstila, obrade metala, drveta i bambusovih rukotvorina, omogućavajući posjetiocima da uživaju u raznovrsnom i izuzetnom svetu tradicije Tohokua.

Radovi predstavljaju priliku posjetiocima da ponovo otkriju visok nivo tradicionalnih zanatskih tehnika njegovanih u regionu Tohoku i funkcionalne ljepote svakodnevnih sredstava korištenih od davnina u Japanu, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada Japana osigurala bespovratna sredstva u iznosu od 120.738 eura za tri projekta

Dodijeljene nagrade pobjednicima takmičenja u crtanju 'Čist vazduh - zdrav život' (VIDEO) 

Dodijeljene nagrade pobjednicima takmičenja u crtanju 'Čist vazduh - zdrav život' (VIDEO) 

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta