Regija     | 08.11.2018. 08:15 |

Todorić u Remetincu

FENA Agencije

ZAGREB, 8. studenoga (FENA) - Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić u srijedu navečer, nešto prije 21 sat, dovezen je do istražnog zatvora u Remetincu koji mu je određen u istrazi pokrenutoj zbog sumnji u izvlačenje više od milijarde kuna iz njegove bivše tvrtke.

Todorića je odmah nakon slijetanja zrakoplova na pisti dočekao policijski automobil koji ga je odveo do Remetinca pa poput ostalih nije prolazio putničkim terminalom, javila je Hina.

U zatvorski krug ušao je u koloni službenih vozila nakon čega je uslijedila uobičajena procedura zatvorskog prijema - od pregleda do oduzimanja stvari pa smještaja u najvjerojatnije jednokrevetnu sobu. U Remetincu mu je uručeno i sudsko rješenje o određivanju istražnog zatvora na koje ima pravo žalbe.

Nakon noći iza rešetaka Todorića očekuje ispitivanje u tužiteljstvu gdje će ga suočiti s optužbama i ponuditi mu da iznese obranu.

Iako je u aferi Agrokor ukupno 15 osumnjičenih istražni zatvor bio je odobren jedino za Todorića, čija se obrana žalila na sudsku odluku o pritvoru, ali ta žalba nije ni razmatrana jer je Todorić bio u bijegu.

Na slobodu bi, kako se doznaje, mogao izaći nakon što tužiteljstvo sasluša jedinog preostalog svjedoka, ako u međuvremenu ne zatraže njegovo pritvaranje po nekoj drugoj osnovi.

Dvije istrage teške preko milijardu i pol kuna

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je istragu protiv Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante i 12 Agrokorovih menadžera te revizora pokrenulo zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 milijuna kuna (oko 150 milijuna eura).

Uz Todorića i sinove istragom u slučaju Agrokor su obuhvaćeni i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Ukupnoj šteti uz Todorićevu navodnu "nepripadnu imovinsku korist" od 150 milijuna eura državno odvjetništvo pribraja i dodatnih 42 milijuna eura pribavljenih za "jednu pravnu osobu" krivotvorenjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.

Osnivač Agrokora u Hrvatskoj je suočen s još jednom istragom koju je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo protiv njega otvorilo lani, 18. prosinca, a odnosi se na zajmove koje je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru.

Osim Todorića tom su istragom obuhvaćeni i njegov sin Ivan te predsjednik uprave Nexusa Marko Lesić i član uprave Krešimir Ruždjak. Ivicu i Ivana Todorića tereti se da su potaknuli suosumnjičene šefove Nexusa da bez znanja ulagatelja i protivno odluci Povjereničkog odbora daju ukupno 117,5 milijuna kuna (oko 15 milijuna eura) zajma Agrokoru, iako su ta sredstava bila strogo namijenjena za ulaganje u tvrtku Zagreb-Montaža, podsjeća Hina.

 

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vrhovni sud odbio zahtjev za zaštitu zakonitosti u slučaju Agrokor

Plenković: Na DORH-u je odgovornost za vještačenje u slučaju Agrokor

DORH: Hrvoj Šipek održala sastanak sa svima koji su radili na slučaju Agrokor

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo