Ekonomija     | 08.11.2018. 14:51 |

Bevanda: BiH treba iskoristiti potencijale i staviti gospodarstvo u prvi plan

FENA Nina Maslo

MEĐUGORJE, 8. studenoga (FENA) -  Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je u četvrtak u Međugorju kako su statistički podatci o odlasku mladih iz naše zemlje porazni i da je za zaustavljanje tog trenda potrebno iskoristiti potencijale koje "imamo te staviti realan sektor- gospodarstvenike u prvi plan".

 Dodao je kako se može organizirati stotinu skupova, ali da pomaka neće biti ukoliko se ne naprave olakšice po svim osnovama, počevši od porezne politike.

- Onoga dana kada mladi budu završavali fakultete i strukovne škole, zapošljavali se i imali sigurno radno mjesto i plaću te bili oslobođeni svih dodatnih stvari koje opterećuju i mladost i gospodarstvenike, onda ćemo moći krenuti naprijed - ocijenio je Bevanda uoči "Trećeg poslovnog foruma" u Međugorju. 

Predsjednik Gospodarske komore FBiH Marko Šantić istakao je kako će forum pokušati odgovoriti na jedno od pitanja koje opterećuje domaće gospodarstvenike, a to je nedostatak kvalitetne radne snage na tržištu rada, kako onih srednjeobrazovanih tako i visokog školstva.

Ustvrdio je kako ekonomski razvitak jedne zemlje počiva na dva stupa, jedan je kapital u užem smislu, a to je tehnologija, dok je drugi stup radna snaga.

- Mi kao zemlja koja smo skoro pa na granici siromaštva još uvijek ne možemo ulagati u skupe tehnologije, ali nadamo se da, ipak, kroz naš sustav školstva, kako srednjoškolskog tako i visokoobrazovnog, možemo ulagati u ljude i možemo na neki način usporiti taj odlazak.

Zasigurno ga nećemo zaustaviti, jer to je jedan fenomen koji nije samo prisutan u BiH nego na širem prostoru jugoistočne Europe i Bliskog istoka prema zapadu, ali mislimo da kvalitetnim obrazovanjem za moderna zanimanja možemo dijelom odgovoriti na to pitanje - ocijenio je Šantić.

Dodao je kako će na današnjem forumu predložiti da se krene u jedan akcioni plan. 

- Predložit ću da komora, poduzetnici i akademska zajednica, zajedno sa srednjim školama, krenu s jednim dokumentom prema županijskim i Vladi FBiH, koji će možda dati odgovore da li treba uvesti dualno obrazovanje. Hoće li to biti model koji će našu djecu slati tri dana tjedno u tvornice ili će biti neki centri izvrsnosti gdje će simulirati te tvornice to je manje bitno, ali to je jedan od načina kako možemo odgovoriti na tu kvalitetu u radnoj snazi na našem prostoru - zaključio je Šantić.

Po riječima potpredsjednice Hrvatske gospodarske komore Mirjane Čagalj, radna snaga je jedan od najvećih problema i o njoj se najviše i razgovara.

- Najveći problem nedostatka radne snage je zapravo negativan trend demografije na cijelom jadransko-jonskom području i teško je za očekivati i veliki priliv radne snage ako imate demografski pad, znači neminovno ste osuđeni na uvoz radne snage iz susjednih zemalja - smatra Čagalj.

Ocijenila je kako je jedan od osnovnih oblika djelovanja svih komora isticanje sustava dualnog obrazovanja koji će ljude koji su na zavodu brzo prekvalificirati za potrebna zanimanja, odnosno mlade ljude što prije educirati za poduzeća koja trebaju takvu vrstu zanimanja i osposobiti ih na način da su po završetku te škole odmah spremni za tržište rada.

- Prema istraživanjima koja smo radili, u narednih 20 godina 40 posto postojećih zanimanja će nestati, a pojavit će se 40 posto sasvim novih zanimanja koje mi sad još uvijek nemamo niti u perspektivi da ih vidimo koja su to. Vjerojatno će najviše biti vezana za IT tehnologiju - zaključila je potpredsjednice Gospodarske komore Hrvatske.

Premijer HNŽ-a Nevenko Herceg istaknuo je u svom obraćanju da je Vlada HNŽ-a svjesna kako je snažno gospodarstvo jedini način da se zadrži naš najveći kapital – ljudi.

 - Ovaj forum vidimo kao dobru prigodu da zajednički analiziramo postojeće stanje i mogućnosti, ali i izrazimo očekivanja  koja s pravom imamo - da se u sinergiji javnog i realnog sektora možemo fokusirati na stvaranje stabilnijeg okruženja potrebnog za uspješno razvijanje poslovanja i veći angažman domaćih ljudskih potencijala - kazao je Herceg.

 "Treći poslovni forum" organizirala je Gospodarska komora FBiH, a održava se pod pokroviteljstvom zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande.

Tema ovogodišnjeg foruma je 'Ljudski resursi – faktor ekonomskog razvitka', a on je podijeljen u dva panela: "Ljudski resursi- Prednost BiH ili njezin ozbiljan socijalni problem- stanje u zemljama okruženja" i "Ljudski resursi preduvjeti uspješnosti klastera".

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Poslovni forum - Brojne prilike za saradnju između dijaspore i lokalnih preduzetnika

Maslinarstvo je grana budućnosti u Hercegovini - konferencija (VIDEO)

Poslovni forum 'Programi potpore za poslovni razvoj u 2023. godini' u četvrtak u Posušju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo