Bosna i Hercegovina     | 05.11.2018. 18:33 |

Zvizdić i Jusko primili zamjenika ministra nauke i tehnologije Kine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. novembra (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić zajedno s ministrom prometa i komunikacija BiH Ismirom Juskom primio je  danas u Sarajevu zamjenika ministra nauke i tehnologije NR Kine Zhanga Jianguoa  i informirao ga o trenutnoj aktuelnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH.

Složili su se da su bilateralni odnosi između dvije zemlje dobri i da bilježe stalni napredak. Predsjedavajući Zvizdić je izrazio zahvalnost kineskom premijeru na velikom trudu u realiziranju projekata kroz samite 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope i NR Kine.

Predsjedavajući Zvizdić je naglasio značaj održavanja sutrašnje Treće konferencije inovacija i tehnologija UNLIMITED – NR Kina – zemlje centralne i istočne Evrope. Izrazio je uvjerenje da će susreti na ovoj značajnoj konferenciji doprinijeti jačanju privredne i poslovne saradnje. Istaknuo je i značaj razvoja cestovne, energetske i digitalne infrastrukture i rekao da u tom smislu Bosna i Hercegovina vidi NR Kinu kao istinskog partnera.

Razgovarali su i o saradnji u oblasti nauke i tehnologija, te prenosu znanja i vještina.

Predsjedavajući Zvizdić i zamjenik ministra Jianguoa su istaknuli važnost nedavnog uspostavljanja bezviznog režima za građane BiH i NR Kine i složili se da će ovaj Sporazum povećati interes kineskih malih i srednjih preduzeća za investiranje u BiH.

- Postoji veliki prostor za jačanje ekonomske saradnje i za povećanje izvoza bosanskohercegovačkih proizvoda na kinesko tržište. Siguran sam da bi ukupan nivo vanjskotrgovinske razmjene u narednom periodu mogao biti puno veći -  rekao je tokom sastanka predsjedavajući Zvizdić.

Sastanku je prisustvovala ambasadorica NR Kine u BiH Chen Bo, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Helez - Sticz: Važna ulogu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

Glasanje državljana Republike Hrvatske u BiH 16. i 17. travnja

Košarac: RS ima kredibilan zahtjev da sjedište apelacionog vijeća bude u Banja Luci

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo