Bosna i Hercegovina     | 05.11.2018. 15:36 |

Prva Internacionalna konferencija kuhara (VIDEO)

FENA Hana Imamović

TUZLA, 5. novembra (FENA) - Udruženje građana "Asocijacija kuhara" organiziralo je dvodnevnu prvu Internacionalnu konferenciju kuhara u Tuzli koja je okupila kuhare iz regiona i goste iz Evropskog udruženja kuhara.

Fokus konferencije je promocija gastronomije ovih prostora te edukacija za mlade kadrove koji se žele baviti ovim poslom, a ideju o skupu proveo je predsjednik Udruženja građana "Asocijacija kuhara" Ademir Begunić.

Begunić je kazao je da je ovo za Tuzlu velika priča kako bi mladi kuhari imali priliku učiti od vrhunskih majstora iz ove oblasti koji su došli iz Evrope i svijeta, a primarni cilj konferencije je izdići značaj edukacije mladih kadrova.

Predsjednik Udruženja kuhara BiH Nermin Hodžić napomenuo je da im je želja predstaviti Ugostiteljsku školu iz Tuzle, ali i ukazati hotelijerima i ugostiteljima da se mora dati malo veća važnosti ovom zvanju te da se mora ulagati u edukaciju.

U Srbiji su kuhari okrenuti tradicionalnoj gastronomskoj ponudi svoje zemlje, a kapiten reprezentacije kuhara Srbije za svjetske i evropske kupove u kuhanju Miloš Jovanović kaže da rade uvijek na dobroj termičkoj obradi hrane i serviranju.

- Sam tanjir je slika kojom čovjek prvo treba da nahrani oči, dušu pa stomak. Posljednji trendovi prate termičku obradu hrane, a to znači da ne smije biti preprženo ili prepečeno jelo - dodao je Jovanović.

Kuhari iz Slovenije su napomenuli da je uspjeh gastronomske ponude njihovih restorana na visokom nivou jer namirnice uzimaju od malih farmera i okrenuti su organski uzgojenim namirnicama te su pozvali i bh. kuhare da učinu isto.

Problem s kojim se susreću svi kuhari u svijetu je globalizacija tržišta i upotreba jeftinih i nezdravih namirnica, ali Evropsko udruženje kuhara stava je da najmanje 70 posto gastro ponude mora biti uz korištenje lokalne kuhinje.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2284

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/12sCp23gokpG3mea-rMzGxcS24Nd4vkzd?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana