Kultura     | 05.11.2018. 07:28 |

Zijah Sokolović obilježava 50 godina profesionalnog glumačkog rada

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. novembra (FENA) - Glumac, reditelj i autor Zijah A. Sokolović obilježit će, nizom programa od 5. do 10. novembra u nekoliko bh. gradova, 50 godina profesionalnog glumačkog rada.

Poseban program slijedi u Sarajevu gdje je sve počelo, u novembru 1968. godine kad je odigrao prvu profesionalnu glumačku ulogu. U okviru proslave jubileja bit će predstave, izložba, te poseban performans u Sarajevu, navodi se u saopćenju Pres službe JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo (CKM).

Obilježavanje počinje programom 'Lijevo Desno Glumac', autorskim projektom Zijaha Sokolovića kao predstave, predavanja, team buildinga, radionice.

Prva izvedba predstave 'Lijevo Desno Glumac' bit će upriličena danas u Centru za kulturu u Travniku, potom u Mostaru (Narodno pozorište) 6. novembra i u Sarajevu (Sarajevski ratni teatar) 7. novembra. 

Sokolović u tom programu/predstavi duhovito, filozofski, kabaretski (s nizom primjera i poređenjem stvarnosti i teatarske umjetnosti) uči gledaoce da shvate da su i oni “glumci u svom teatru” i da mogu biti umjetnici u svom životu, ako svoje životne “date okolnosti prve dramske radnje” analiziraju teatarski “objektivno”.

U povodu proslave 50 godina glumačkog života u četvrtak, 8. novembra, u Ateljeu Figure u Sarajevu će biti otvorena izložba plakata pozorišnih predstava Zijaha A. Sokolovića.

U petak u jutarnjim satima uslijedit će Sokolovićev performans - glumačka šetnja ulicama Sarajeva, od mjesta gdje je sve počelo do mjesta gdje je odigrao profesionalnu ulogu. U večernjim satima u Centru za kulturu u Jelićevoj u Sarajevu izvest će monodrame, koje s velikim uspjehom igra više od 20 godina, navodi se.

Iz Centra kulture i mladih najavljuju za petak, 9. novembra, kabare 'CABAres, CABArei', a za subota 'Međuigre 0-24'.

Za 50 godina glumačkog života Zijah A. Sokolović je dobio 76 nagrada.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Predstave “Bajka o ribaru i ribici” i “Prah” na sceni CKM-a

Predstave “Bajka o ribaru i ribici” i “Prah” na sceni CKM-a

'Čorba od kanarinca' otvara scenu Centra kulture i mladih

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!