Kultura     | 02.11.2018. 09:28 |

Festival nauke 6. novembra u Banjoj Luci

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 2.novembra (FENA) - Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske osmu godinu zaredom organizuje Festival nauke.

Tema ovogodišnjeg skupa, koji će biti održan 6. novembra u Banjoj Luci, je proizvodnja hrane, a posjetioce, kao i do sada, očekuju maštovito osmišljene radionice i programi.

Mobilni planetarijum, odnosno sferni bioskope, približit će slike zvjezdanog neba, a na zabavan način bit će prikazane i objašnjene naučne pojave i eksperimenti iz fizike i hemije.

Svi koji dođu moći će da vide robotsku ruku, pamenti sat, naučiti „Kako raste tijesto“, te kako se to pravi robot od Lego kockica.

- Doživjet ćete potpuno novu dimenziju stvarnosti kada budete probali VR 3D naočare, naučit ćete kako napraviti fontanu, kako se to vidi zvuk, ali i kako izmjeriti visinu zvukom. Posjetioci će prisustvovati i zlatnoj kiši i oluji, a koju će moći vidjeti u boci, otkriti kakve su to čarobne granule, podvodni vatromet i 'šareno' mlijeko. Ono što je najvažnije, naučit ćete koliko je zapravo voće važno za zdravlje, ali i još mnogo toga zanimljivog i poučnog - poručili su organizatori.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Festival 'Dani Jurislava Korenića' otvara predstava 'Bilo jednom na brijunima' Kokana Mladenovića

Večeras počinje 21. TKT Fest - Festival otvara predstava Zijaha Sokolovića

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'