Kultura     | 01.11.2018. 16:05 |

Zanimljiv program i ovogodišnjeg Festivala bajke za djecu i odrasle

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. novembra (FENA) - Javna ustanova 'Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo' u suradnji s Udruženjem za podršku obrazovanja, odgoja, kulture i tradicije 'Bajka' organizator je četvrtog festivala bajke za djecu i odrasle, koji će tokom novembra biti održan u Sarajevu.

Sve predstave, predavanja, izložbe, radionice, prezentacije, promocije i pripovjedačke predstave za sve uzraste bit će održane u prostorijama Centra u Jelićevoj ulici. Ulaz je, kako ističu organizatori, besplatan za sve posjetioce.

Vršilac dužnosti direktora Centra Armin Omerović najavio je danas na pres-konferenciji više od 36 programa za djecu, mlade i odrasle te kazao da tokom festivala očekuju i veliki broj posjetilaca.

Predsjednica Skupštine Udruženja "Bajka" Željka Lemez rekla je da su, uz podršku institucija (među kojima je i Općina Centar) prije četiri godine postali članovi Evropske federacije pripovjedača.

- Ove godine počinjemo snimati prvi stop motion film o temi bosanske bajke 'Zlatna jabuka' - rekla je Lemez.

Profesionalna pripovjedačica bajki Jasna Held iz Dubrovnika je stigla u Sarajevo, a kazala je da mnogi smatraju da su bajke samo za djecu i da ih uzimamo iz knjiga, što je pogrešno.

- Bajke su prenošene čovječanstvu isključivo usmenim putem. To znači da bajku nije dovoljno čitati, treba je pripovijedati. To je stari zanat koji postoji više hiljada godina - objasnila je Held.

Učesnici festivala su: Tatjana Šojić, Jasna Held, Sarah Abušarar, Marina Tomić i gosti iz sarajevskih valdorfskih vrtića, koji uz članove Udruženja 'Bajka' pripovijedaju za najmlađe u lutkarskim predstavama.

Na festivalu učestvuju i Snježanka Jadrijević iz Udruženje Prijatelja waldorfske pedagogije, Udruženje za dječiju kulturu 'Žar ptica', Storytellers of Canada, Valdorf društvo Srbija, JU Biblioteka Sarajeva...

Kako je najavio Senad Bostandžić iz Centra kulture i mladih, Festival će biti otvoren sutra, uz 'Storytelling klub' i Jasnu Held, u 19.30 sati u prostorijama Centra. 

- Četvrti Festival bajke za djecu i odrasle održava se od 2. do 25. novembra, a tu manifestaciju kulture podržali su Općina Centar, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Federalno ministarstvo kulture i sporta.   

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Šetnja sarajevskih učenika povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'