Kultura     | 31.10.2018. 15:05 |

Institut za historiju predstavio nova 'Historijska traganja' i 'Priloge' (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 31. oktobra (FENA) - Promocija novih izdanja Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu -  "Historijskih traganja" i "Priloga", upriličena je danas u Sarajevu.

Promotorica dr. Sabina Veladžić izjavila je da novi, 17. broj "Historijskih traganja" jednim dijelom slijedi kontinuitet prethodnih brojeva dok je drugim dijelom koncepcijski potpuno nov časopis.

- Razlog za to je što je sedam o ukupno osam članaka na engleskom jeziku, a prisutni su i određeni tematski noviteti - rekla je Veladžić.

Pojasnila je da se u novom broju, umjesto paradigmatične kulturno-nacionalne historije, više bave historijom marginalnim društvenih grupa poput žena, te diskursima.

Veladžić je navela da je odluka uredništva da sedam članaka bude štampano na engleskom bila motivisana željom za otvaranjem širem historiografskom tržištu, ali i da bi strani autori mogli objaviti svoje historiografske doprinose.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu Muhamed Nametak istakao je da je ponosan što je na čelu institucije koja je u stanju javnosti predstaviti takve dvije publikacije.

Dodao je da je to posebno značajno zbog otežanih uslova u kojim radi Institut, budući da nema svoje prostorije.

Nametak je rekao da je posebno zadovoljan što u oba časopisa ima mnogo radova domaćih autora, kao i radova na engleskom jeziku također domaćih autora, što potvrđuje kapacitete i sposobnost Instituta da se u najboljem svjetlu predstavi međunarodnoj i domaćoj naučnoj javnosti.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2274

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1WfqmTZcoEd9k7vKqpsjpAjhcXgxSTMOe?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

'Sakupljač sjenki' autora Samira Deumića predstavljen na Sajmu knjiga u Sarajevu

‘Ganganet’ virtualno promovira kulturu Hercegovine

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu