Bosna i Hercegovina     | 31.10.2018. 13:48 |

Pripadnici češke policije i FUCZ uklanjaju eksplozivna sredstava i na kopnu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. oktobra (FENA) - Nakon dosadašnje uspješne saradnje Ministarstva unutrašnjih poslova Češke Republike (OSPČV) i Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) u čišćenju vodenih tokova od eksplozivnih sredstava u Bosni i Hercegovini, saradnja je nastavljena i na uklanjanju eksplozivnih sredstava na kopnu.

U okviru prve misije na uklanjanju eksplozivnih sredstava na kopnu pirotehnička služba policije Republike Česke od 29. oktobra do 10. novembra boravi u Bosni i Hercegovini gdje će s timovima za uništavanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite uklanjati eksplozivna sredstava koja su nakon NATO udara 1995. razbacana na prostoru bivše kasarne JNA Žunovnica kod Hadžića.

Na tom projektu angažovan je tim od devet pripadnika Češke policije, te dva tima za UES i mašinski tim za uklanjanje ruševina sa ukupno 10 pripadnika FUCZ.

Ta uspješna i dugogodišnja saradnja timova FUCZ i OSPČV započela je na osnovu ranije potpisanog sporazuma između Vlade Republike Češke i Ministarstva sigurnosti BiH o ekspertnoj pomoći u uklanjanju minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata.

Timove koji rade na uklanjanju i uništavanju eksplozivnih sredstava u kasarni Žunovnica u sutra će posjetiti predstavnici Ambasade Češke Republike u BiH, Ministarstva sigurnosti BiH i direktor FUCZ Fahrudin Solak, najavljeno je iz FUCZ. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Kadribegović: Mine predstavljaju opasnost i nakon skoro 30 godina od završetka rata

Federalni štab civilne zaštite dodijelio priznanja za 53 kolektiva i pojedinca

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'