Kultura     | 31.10.2018. 12:21 |

U Bugojnu počinje Teatarski internacionalni festival – TIFBU

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 31.oktobra (FENA) - Teatarski internacionalni festival Bugojno (TIFBU) počet će u četvrtak u tom gradu predstavom "Rod i dom“ u izvedbi Irfana Kasumovića, člana tuzlanskog teatra "Kabare“.

-Radi se o monodrami koja je proglašena najboljom na prošlogodišnjem festivalu u Bugojnu, reditelja Vlade Keroševića. Irfanu će, ovom prilikom, biti uručen TIFBU reflektor, grand prix nagrada za 2017., i time ćemo otvoriti teatarsku kutiju za ovu godinu - kazao je Amel Ugarak.

Dodaje da će, kroz različite teatarske koncepte, u naredna tri mjeseca poklonici pozorišta moći pogledati zanimljiv, provokativan, ali i duhovit teatarski repertoar.

-Ovogodišnji TIFBU ima slogan 'Pita li se mene, išta?'. Pokušali smo dovesti predstave inspirirane najviše čovjekom, kao jedinkom društva koja traga za istinom, pravdom, egzistencijom, osjećanjima, okolinom, drugim ljudima, i u tome često zaboravi na sebe - naglasio je.

Po njegovim riječima, već tokom novembra publika će moći pogledati različite teatarske koncepte, studentske i forum predstave.

- Uz predstavu, koja će biti prikazana na otvaranju festivala u maloj sali KSC-a, u planu su predstave 'Ta ljubav' Pozorišta 'Đorđe Damjanović Đekša' Jaša Tomić Srbija. U sklopu Evropskih noći teatra Dječije pozorište 'Eko-Art' iz Bugojna odigrat će predstave 'Crveno i bijelo' i 'Krugovi'- istaknuo je.

Kazao je da će predstavu "Status veze“ odigrati članovi DIS pozorišta mladih iz Banje Luke, te da će biti odigrana Forum predstava "BuJaMo 2“, te zanimljiva igra s maskama "Pentimento“.

-To je autorski projekt koji potpisuje Lea Sekulić. Za kraj novembra ostavili smo predstavu "Ostajte“, koju će odigrati članovi Nezavisne scene "NUBL“. Pozivamo publiku da prati TIFBU, a mi ćemo servirati dobre predstave - zaključio je Amel Ugarak.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Koordinacija udruga očekuje potvrdu optužnice i uhićenje Mlaće, Cikotića i Granića

Cvitanović o samoubojstvu zaštićenog svjedoka: Ozbiljan propust istražnih i pravosudnih organa

Festival TIFBU decembar dočekuje s mladim pozorišnim umjetnicima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom