Bosna i Hercegovina     | 31.10.2018. 11:41 |

Svečani defile sarajevskih vatrogasaca povodom mjeseca zaštite od požara (VIDEO)

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 31. oktobra (FENA) - Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo održali su danas svečani defile vatrogasnih vozila glavnim ulicama grada Sarajeva, u povodu obilježavanja mjeseca oktobra - mjeseca zaštite od požara.

- Ovo je defile s kojim obilježavama oktobar - mjesec zaštite od požara, jer je oktobar, pored maja, drugi mjesec zaštite od požara u toku godine. Ovim defileom obilježavamo ne samo zaštitu od požara, nego i 135 godina od osnivanja i postojanja Profesionalne vatrogasne jedinice KS - kazao je Feni komandant PVJ KS Omer Šetić.

Dodao je da je PVJ KS koja djeluje u sastavu KUCZ KS od 1. februara 2013. godine do danas, formirana 1883. godine i kao takva jedna je od najstarijih ne samo u državi BiH nego i regionu.

- U defileu učestvuje 30 vozila svih vrsta, od komandnih, autocisternih, tehničkih vozila, vozila za tehničke intervencije, specijaliziranih vozila za rad na visini, automatskih ljestvi i voznih platformi - napomenuo je Šetić.

Naglasio je da je 30 vozila samo dio kapaciteta KUCZ-a, jer je toliko voznih jedinica ostavljeno u bazi da u slučaju intervencije vatrogasci koji su danas na dežuri mogu blagovremeno intervenirati.

Šetić je istakao da PVJ KS ima vozila koja su različitih starosnih doba, od vozila koja su nabavljena 80-tih godina do najmodernijih vozila koja su kupljena ove godine.

- Htjeli smo da prikažemo pravo stanje, s kakvim voznim parkom raspolažemo u KUCZ-u - kazao je.

Ističe da su na vozačima-vatrogascima koji se nalaze u vozilima u defileu, najmodernija intervencijska uniforma, odnosno zaštitna vatrogasna uniforma koja se koristi na vatrogasnim intervencijama.

Šetić je navodi da su zadovoljini opremom, ali da PVJ po važećoj sistematizaciji nedostaje oko 90 ljudi - operativaca, vatrogaca. Dodao je da KUCZ KS trenutno broji 219 ljudi, a od tog broja 170 su operativci - vatrogsci, koji rade u smjenama.

Tokom defilea vatrogasci su odali počast ubijenim policajcima Adisu Šehoviću i Davoru Vujinoviću.

Svečani defile kretao se glavnim ulicama od Nedžarića do Baščaršije i nazad i to ulicama: Džemala Bijedića, Bulevar Meše Selimovića, Zmaj od Bosne, Hiseta, Obala Kulina bana,Telali, Mula Musatfe Bašeskije, Maršala Tita, Zmaja od Bosne, Bulevar Meše Selimovića i Džemala Bijedića.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2272/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/10lQeAiy5dZVaYe69HV37Mf-9HnyWs0nc?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Svečani defile kulturno-umjetničkih društava za Dan grada Sarajeva (VIDEO)

Lokaliziran požar u Ilijašu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta