Regija     | 29.10.2018. 12:39 |

Slovenija: Jake kiše, raste tok i vodostaj Drave

FENA Agencije

LJUBLJANA, 29. listopada (FENA) - Jake kiše i dolazak lošeg vremena koje će biti najizraženije u noći na utorak izazivaju zabrinutost u Sloveniji, a najveći strah izaziva mogućnost izlijevanja rijeke Drave.

Do utorka ujutro meteorolozi najavljuju i dodatnih 100 do 150 litara kiše na četvorni metar, posebno u zapadnim dijelovima zemlje gdje puše i jak vjetar, a najalarmantnija situacija moguća je na istoku zemlje uz rijeku Dravu čiji vodostaj zadnjih dana neprekidno raste.

Brži rast vodostaja Drave na granici s Austrijom i manja izlijevanja rijeke iz korita mogući su duž cijelog toka rijeke koji bi po analizi stručnjaka iz sustava hidrocentrala na Dravi mogao dostići i 1900 kubičnih metara u sekundi, što bi izazvalo poplave i ugrozilo više stotina objekata, prenosi Hina. 

Zapovjednik mariborske civilne zaštite Aleš Ciringer izjavio je za list "Večer" da su njegovi ljudi u stanju pripravnosti, ali da ne očekuju veću katastrofu, no da u zalihama već imaju pripremljene vreće pijeska za nasipe.

Zbog povećanja vodostaja Drave koja iz Austrije u Sloveniju ulazi kod Dravograda aktiviran je i stožer civilne zaštite u tom gradu, gdje se još sjećaju katastrofalnog izlijevanja Drave iz početka studenoga 2012., kad su štete bile procijenjene na više stotina milijuna eura.

Tada je u Sloveniji kod Markovaca bio izmjeren i rekordni protok Drave od 2600 kubičnih metara na sekundu, za tristo kubika veći od prijašnjeg rekorda iz 1965. godine.

Ako bi se ponovili ti rekordni protoci i visok vodostaj rijeke, ugroženi bi bili neki objekti u okolici Maribora i Ptuja, prenose mediji.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!