Bosna i Hercegovina     | 29.10.2018. 12:37 |

Mihajlović odbio da se izjasni o krivnji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. oktobra (FENA) - Bivši zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva BiH Božo Mihajlović, optužen za nesavjestan rad u službi, odbio je da se izjasni o krivnji, nakon čega je Sud konstatovao da krivnju negira.

- S obzirom na svu situaciju, odbijam da se izjasnim - izjavio je Mihajlović.

Prethodno je, na upit sudije Mirsada Strike da li je razumio optužnicu i da li ima potrebe za pojašnjenjem, Mihajlović odgovorio da nema.

Optužnica tereti Mihajlovića po jednoj tački za nesavjestan rad u službi, a protiv njega se u Sudu BiH vodi postupak za isto krivično djelo, javlja BIRN.

Mihajlovića ta optužnica tereti da je nesavjesno postupio u vršenju službene dužnosti tužioca i to propuštanjem nadzora nad radom Sadine Beridan-Zuhrić, koja je od polovine novembra 2006. radila kao daktilograf i referent u Tužilaštvu BiH.

Beridan-Zuhrić je, navedeno je u optužnici, prisvojila privremeno oduzeti novac iz devet predmeta, pri čemu joj je propuštanje dužnosti nadzora od strane Mihajlovića omogućilo i zadržavanje prisvojenog novca, bez otkrivanja njenog nezakonitog postupanja, a usljed čega je nastupila imovinska šteta u iznosu višem od 100.000 konvertibilnih maraka.

I po toj optužnici je Mihajlović odbio da se izjasni o krivnji, nakon čega je Sud, po službenoj dužnosti, konstatovao da je negira.

Sudija Strika je rekao da je očekivati da se ovaj predmet spoji s postupkom u kojem se Mihajloviću sudi, da li po prijedlogu odbrane ili tužilaštva, kao i da bi to bilo u interesu optuženog.

Mihajlović je početkom marta prošle godine podnio ostavku na mjesto šefa Odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, javio je BIRN.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Amer Karić i drugi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'