Kultura     | 27.10.2018. 11:54 |

Promovisani magistri ERMA programa iz oblasti ljudskih prava

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 27. oktobra (FENA) - Promocija 20 magistara/rica 17. generacije Evropskog regionalnog master programa iz demokracije i ljudskih prava u jugoistočnoj Evropi (ERMA) te inauguracija nove generacije studenata ovog programa, upriličena je u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

Ceremoniju su pozdravnim obraćanjima otvorili Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, Krassimir Nikolov, šef Sekcije za politička i ekonomska pitanja Delegacije EU u BiH i ambasador Republike Italije u BiH Nicola Minasi.

Uvodno izlaganje na svečanosti održao je specijalni izvjestilac UN-a za pitanja manjina Fernand de Varennes.

Rektor UNSA je u izjavi naveo da je ERMA studij dio velike globalne mreže te da je diploma koju zajednički izdaju UNSA sa Bolonja univerzitetom korisna na internacionalnom planu.

Škrijelj je naveo da studenti na  ovom programu imaju stipendije Evropske komisije, te da je ERMA jedan od najboljih studijskih programa na UNSA.

Profesor Dino Abazović istakao je da je ovaj studij u svom karakteru regionalni, te se pokazao kao jedan od najozbiljnijih i najznačajnijih programa u toj oblasti.

-Čini me sretnim što je Sarajevo domaćin te regionalne inicijative. Teme variraju tako da se može govoriti o globalnim utjecajima, tako da jedna od teza problematizira pitanje UN i ekonomskih sankcija prema prekršiteljima ljudskih prava, preko korporativnih tema, recimo pitanja korporativne odgovornosti ili pak lokalnih tema kao što su pitanja civilnih inicijativa - naveo je između ostalog Abazović.

Naveo je i da ljudi koji završe ovaj studij i odu nazad u svoje zemlje, kao i nakon zapošljavanja u institucijama i organizacijama imaju mogućnost da daju svoj doprinos smanjenju kršenja ljudskih prava.

ERMA studij je do danas završilo više od 500 studenata/ica, većinom iz regiona jugoistočne Evrope, Evropske unije ali i šire. Studenti će dobiti dvojnu diplomu, od Univerziteta u Sarajevu i od Univerziteta u Bolonji.

ERMA program je osnovan zajedničkim nastojanjima nekoliko univerziteta iz jugoistočne Evrope i Evropske unije. Od 2000. godine ERMA program finansira Evropska unija i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije kroz AICS agenciju. Već pet godina finansiranje od EU vrši se preko mreže Global Campus administrirane od Evropskog interuniverzitetskog centra za ljudska prava i demokratizaciju u Veneciji (EIUC).

Ukupna vrijednost dodijeljenih finansijskih sredstava za ovaj program do sada iznosi preko 8,5 miliona eura.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Mesihović i delegacija Univerziteta u Sarajevu o strateškim i razvojnim programima

Održan koncert profesorica Muzičke akademije UNSA kao dio programa Inkluzivni univerzitet

Otvorena izložba radova studentica ALU u okviru programa UNSA 'Inkluzivni univerzitet'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom