Bosna i Hercegovina     | 27.10.2018. 11:04 |

Predstavljeno muzejsko izdanje Andrićeve knjige "Ex Ponto"

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 27. listopada (FENA) - U povodu stote godišnjice objavljivanja "Ex Ponta", prve knjige nobelovca Ive Andrića, u Travniku je u petak navečer predstavljeno izdanje ovog djela koje je objavio Zavičajni muzej Travnik.

Urednik izdanja Enes Škrgo, kustos Memorijalnog muzeja "Rodna kuća Ive Andrića", kazao da je "Ex Ponto" druga knjiga Ive Andrića koja je objavljena u Travniku.

Po njegovim riječima, bilo bi dobro da ovakva praksa bude nastavljena i idućih godina, odnosno da budu objavljivane Andrićeve knjige, a osobito one koje se tiču njegove zavičajnosti.

Zbirka poezije u prozi "Ex Ponto" izašla je u Zagrebu krajem kolovoza 1918. godine, a nastajala je u prethodne četiri godine u pet gradova i sela Slovenije, BiH i Hrvatske.

Muzejsko izdanje ove knjige, uz originalni tekst poezije u prozi, sadrži predgovor za prvo izdanje knjige iz 1918. godine koji je napisao Niko Bartulović, tekst o kronologiji nastanka prvog izdanja, esej Ivana Lovrenovića "Andrić i poezija", izvode iz kritika i prikaza, bibliografiju izdanja, bibliografiju prijevoda, bibliografiju kritika, prikaza i eseja.

Književnik Ivan Lovrenović kazao je, među ostalim, da se na ovaj način može upoznati Andrića u njegovoj višedimenzionalnoj književnoj prirodi.

- Reprint "Ex Ponta" je nešto ogromno, s obzirom da nam je Andrić poznat u nekoj široj percepciji kao klasični prozaik, pisac velikih romana i pripovijetki. Međutim, ispod toga, negdje u pozadini, ostaje skrivena činjenica da je Andrić veliki pjesnik, poznat ne samo po svojim prvim mladalačkim pjesmama, nego i po svojim zapisima s kraja života - kazao je Lovrenović.

Knjiga je objavljena uz podršku Župnog ureda Ovčarevo i tiskare GS-Print Travnik.

Uz promociju knjige, predstavljena je i prigodna filatelistička kuverta, nastala u suradnji Društva filatelista i kolekcionara Travnik i Zavičajnog muzeja Travnik.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

FMON - Bibliotekama u Novom Travniku i Travniku darovana naučna i stručna literatura

Veleposlanik Velike Britanije posjetio Središnju Bosnu (VIDEO)

Manifestacija 'Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka 2023' počinje u petak i traje do 22. prosinca

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo