Stranačke aktivnosti     | 27.10.2018. 10:28 |

Saopćenje za javnost Naša stranka

FENA Saopćenje

Sanja Renić, vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Zenica, ponovo je zatražila depolitizaciju Gradske izborne komisije, tačnije da uslov za članstvo u Komisiji bude stranačka nepripadnost.

“Predsjednik Gradske izborne komisije u Zenici Selver Keleštura na lokalnim izborima 2016. bio je u propagandnom spotu SDA iako je skoro 20 godina u Gradskoj izbornoj komisiji. Članstvo u GIK-u ne bi smjelo biti s neograničenim mandatom niti stranački obojeno. Nakon što sam svoj zahtjev za smjenu svih članova GIK-a, uključujući i predsjednika, uputila Centralnoj izbornoj komisiji, oni su rekli da je za to zaduženo Gradsko vijeće. Sada drugi put upućujem zahtjev Gradskom vijeću da se to uradi. Na ovim izborima desilo se odustajanje velikog broja posmatrača s biračkih mjesta, što je učinilo da Gradska izborna komisija na mjesta onih koji su odustali postavlja koga hoće. S obzirom na to da u njoj sjede stranački ljudi, imamo svi osnovan razlog da sumnjamo u pristrasnost prilikom imenovanja novih posmatrača a samim tim i u legitimnost izbornog procesa.

Rad u Gradskoj izbornoj komisiji postao je i svojevrstan način stranačkog nagrađivanja. On se plaća. U izbornoj godini 700 KM mjesečno, a u neizbornim godinama pola tog iznosa. Uzme li se u obzir da svi članovi Gradske izborne komisije imaju i poslove u državnim firmama, onda taj novac dođe kao solidan izvor dodatnih prihoda, a radi se o poslu za koji bi se moglo obučiti i ljude s biroa te na taj način im omogućiti radno iskustvo i olakšati egzistenciju.

Stoga, tražimo da se izborna komisija depolitizira i da ovo Vijeće te Komisija za izbor i imenovanja, kao jedina tijela koja mogu kontrolisati GIK, insistiraju na nestranačkim i bez nepotizma izabranim članovima”, rekla je Renić.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo