Najave     | 26.10.2018. 16:36 |

Promocija 17. generacije magistranata ERMA-e sutra u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. oktobra (FENA) - Ceremonija povodom završetka studija 17. generacije magistranata Evropskog regionalnog master programa iz demokracije i ljudskih prava u jugoistočnoj Evropi (ERMA) bit će upriličena sutra u Sarajevu.

Istovremeno, tom prilikom će biti inaugurirana nova generacija studenata tog programa.

Ceremoniju će pozdravnim obraćanjima otvoriti prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, Krassimir Nikolov, šef Sekcije za politička i ekonomska pitanja (Delegacija EU u BiH) i predstavnik Ambasade Republike Italije u Bosni i Hercegovini. 

Uvodno izlaganje na svečanosti održat će Fernand de Varennes, specijalni izvjestilac UN-a za pitanja manjina, a vlastita iskustva podijelit će i predstavnici studenata generacije studijske 2017/2018. godine - Ida Konjicija i Dino Pehlić.

Ena Bavčić obratit će se prisutnima u svojstvu predstavnice Alumni mreže ERMA studija (EAN), a kodirektori studija - prof. dr. Marco Borraccetti i prof. dr. Dino Abazović će prezentirati izvještaj za 2017/2018. godinu i obznaniti imena studenata čije su teze odabrane kao najbolje za ovu akademsku godinu. 

Ceremoniji će prisustvovati domaće i strane diplomate, univerzitetski profesori, bivši i budući studenti/tice ERMA programa, te njihovi prijatelji, članovi porodice i drugi. 

ERMA studij je do danas završilo preko 500 studenata/ica, većinom iz regiona jugoistočne Evrope, Evropske unije ali i šire. Studenti će dobiti dvojnu diplomu, od Univerziteta u Sarajevu i od Univerziteta u Bolonji.

ERMA program je osnovan zajedničkim nastojanjima nekoliko univerziteta iz jugoistočne Evrope i Evropske unije. Od 2000. godine ERMA program finansira Evropska unija i Ministarstvo vanjskih poslova R Italije kroz AICS agenciju. Već pet godina finansiranje od EU vrši se preko mreže Global Campus administrirane od Evropskog interuniverzitetskog centra za ljudska prava i demokratizaciju u Veneciji (EIUC). Ukupna vrijednost dodijeljenih finansijskih sredstava za ovaj program do sada iznosi preko 8,5 miliona eura, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću UNSA-e.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Mesihović i delegacija Univerziteta u Sarajevu o strateškim i razvojnim programima

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Održan koncert profesorica Muzičke akademije UNSA kao dio programa Inkluzivni univerzitet

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!