Regija     | 28.10.2018. 13:36 |

Hrvatska, Crna Gora i BiH rade na poboljšanju liječenja Parkinsonove bolesti

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) – U Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini u toku je realizacija projekta NeurNet, koji će u narednih šest do 12 mjeseci rezultirati uspostavom mreže referentnih centara i bolnica, koja treba poboljšati pružanje usluga pacijentima sa farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovanom fazom Parkinsove bolesti (PB).

Kompletnu saradnju i uspostavu funkcionalne mreže omogućavaju EEG uređaji sa softverom, koji će, kako je Feni potvrđeno iz Federalnog ministarstva zdravstva, uskoro biti isporučeni Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla i Općoj bolnici „dr Fra Mato Nikolić“ u Novoj Bili.

Sredstva za tu namjenu u iznosu od 260.000 KM odobrila je Vlada Federacije BiH resornom ministarstvu iz kojeg kažu da će navedeni iznos po utrošku biti refundiran od Evropske komisije i vraćen u budžet FBiH.

Kroz projekt NeurNet očekuje se povezivanje sa referentnim centrima za liječenje epilepsije u Hrvatskoj i Crnoj Gori, te nabavka novih uređaja za video-EEG monitoring pacijenata u BiH epilepsijom koji će biti umreženi u jedan sistem.

Na taj način pacijenti će imati lakši pristup najnovijim metodama liječenja epilepsije, a osobito farmakorezistentne epilepsije po preporukama stručnjaka iz referentnih centara.

Uvidom u stanje u zemljama koje sudjeluju u projektu, konstatovano je da na programskom području postoje samo dvije ustanove s odgovarajućim kapacitetima za liječenje tih bolesti, jedna u Zagrebu, za farmakorezistentnu epilepsiju, a druga u Rijeci za uznapredovalu fazu Parkinsonove bolesti.

Preostale bolnice i klinike na programskom području nemaju ljudskih, ni tehničkih kapaciteta za pružanje odgovarajuće razine kvalitete zdravstvenih usluga za ove pacijente.

- Trenutno, komunikacija između centara ne može biti u potpunosti uspostavljena zbog nepostojanja adekvatne opreme. Zbog toga, nabavka EEG uređaja sa softwerom za analizu će omogućiti kompletnu saradnju i uspostavu funkcionalne mreže. Vrijednost projekta se ogleda i u povećanoj i poboljšanoj komunikaciji, saradnji i koordinaciji između referentnih centara i bolnica u regiji, usklađivanju i poboljšanju kvalitete zdravstvenih usluga u bolnicama programskog područja – potvrđeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Kako je pojašnjeno, referentni centri i bolnice bit će povezani  putem ICT sistema koji će omogućiti audiovizualnu komunikaciju, razmjenu medicinskih podataka, drugo mišljenje, konzultacije i druge medicinske usluge.

Time će se osigurati maksimalna iskoristivost i replikacija kapaciteta i stručnosti referentnih centara u Zagrebu i Rijeci na cijelom programskom području, čime se povećava kvaliteta i dostupnost usluga za pacijente s farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti, istodobno smanjujući njihov nepotreban prijevoz, stres i zdravstvene rizike.

Parkinsonova bolest u uznapredovalom stadiju je iznimno kompleksna bolest, čija terapija zahtijeva balans između kontrole simptoma, te nuspojava primjenjene terapije. Procjena adekvatne terapije u uznapredovalom stadiju PB zahtijeva mnogo znanja i  iskustva kakvo se ne može steći u kratkom roku.

Svaki treći pacijent s epilepsijom unatoč dostupnim antiepilepticima ima loše kontroliranu epilepsiju i posljedično tome učestale epileptičke napadaje unatoč optimalnoj antiepileptičkoj terapiji. Takvi pacijenti spadaju u skupinu potencijalnih kirurških kandidata za operativno liječenje epilepsije.

- Zahvaljujući NeurNet projektu, ostvarit će se suradnja s visokim stručnjacima iz regije iz područja PB, koji će usmjeravati liječnike u najtežim terapijskim izazovima uznapredovale PB. Očekujemo da će adekvatnom medikametoznom terapijom, te neurokiruškim liječenjem (Duboka moždana stimulacija) kod bolesnika postići najbolja moguća kontrola bolesti u smislu poboljšanja prvenstveno motoričkih simptoma PB, i održanja maksimalne pokretljivosti, ali i nemotornih simptoma PB – kažu iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Ideja NeurNet projekta nastala je zbog odličnih odnosa koje Bosna i Hercegovina ima sa Hrvatskom i Crnom Gorom, a što je kao sufinansijer prepoznala Evropska unija.

Na poziv Upravljačkog tijela INTERREG – IPA CBC Croatia – Bosnia and Herzegovina - Montenegro projekt je već nekoliko puta predstavljen na različitim skupovima kao primjer dobre prakse u implementaciji projekata.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

UNDP proveo analize energetske efikasnosti stambenog sektora u 36 opština i gradova u BiH

Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

Gradonačelnik Kordić s učenicima o natjecanju Civitas 'Projekt građanin'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'