Regija     | 25.10.2018. 18:03 |

RCC - Važna uloga medija u procesu deradikalizacije

FENA Hana Imamović

BUDVA, 25. oktobra (FENA) - Novinari iz zemalja jugoistočne Evrope i eksperti u oblasti borbe protiv radikalnog ekstremizma i terorizma okupili su se danas u organizaciji Vijeća za regionalnu  saradnju (RCC) u Budvi kako bi razmijenili mišljenja o načinima izvještavanja o tim sigurnosnim temama i time doprinijeli borbi protiv ovih izazova.

Okupljeni su razgovarali o krucijalnoj ulozi medija o izvještavanju i pružanju kredibilnih informacija javnosti o slučajevima terorizma kada je istaknuto da je važno izvještavati o tim fenomenima i kada se teroristički slučajevi ne dešavaju.

Eksperti i novinari su se osvrnuli na sve veći broj nekredibilnih medija, takozvanih "građana-novinara" i sadržaja na društvenim medijima, ocjenjujući da je to konstantna borba između novinara koji žele izvještavati temeljito i provjereno, javlja izvještač Fene.

Na otvaranju skupa učesnicima se obratio državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore Dragan Pejanović koji je naglasio da mediji postaju megafoni terorističkih organizacija koje sistemski i jasno iskorištavaju medije za širenje straha.

Napomenuo je da je važno raditi na prevenciji radikalizacije, a iako se možda neće dogoditi da se preduprijediti niti jedan teroristički akt, moguće je kontrolirati reakcije nakon njega.

Šef političkog odjeljenja RCC-a Amer Kapetnović je kazao da je kvalitet medijskog izvještavanja o terorizmu određen stepenom medijske slobode, finansijskim resursima, kulturološkim faktorima te individualnim shvatanjem etike i društvene uloge medija.

Podsjetio je da je 2014. godine prosječna stopa ubistava iznosila 6,24 smrti na 100.000 stanovnika, dok je broj umrlih kao posljedica terorističkih aktivnosti iznosio 0,47 na 100.000 stanovnika, smatrajući da to pokazuje da terorizam ne predstavlja najsmrtonosniju prijetnju, ali dobija nezapamćenu pažnju javnosti nakon 11. septembra 2001. godine.

Upozoreno je danas na ekstremno veliki broj medijski online outleta uz iznošenje podatka da je prva web stranica izrađena 1991. godine zbog čega nije moguće predvidjeti kakva će situacija biti za pet ili deset godina što donekle i otežava mogućnost regulacije medijskih sadržaja.

Kako je rečeno na radionici Evropska komisija pripremila je nacrt zakona o mogućnosti postavljanja online ekstremnog sadržaja koji će razmatrati članice Evrope unije, ali ukoliko on bude prihvaćen propisivat će i kazne za one koji postavljaju takve sadržaje i bit će primjenjivan u cijeloj EU.

Zaključeno je da nedostaje sagledavanje cijelog konteksta u kojem se događaj neki teroristički napad, ali i dovoljno dobre komunikacije između medija i institucija odgovornih za borbu protiv tih pojava, a naglašena je važnost uključivanja svih segmeneta društva u proces deradikalizacije.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Macron kaže da je ogranak IS-a izveo napad na Moskvu, a grupa je pokušala napade u Francuskoj

Kremlj kaže da nijedna zemlja nije imuna na terorizam

Tajani: Nema dokaza koji povezuju Ukrajinu s terorističkim napadom u Moskvi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo