Bosna i Hercegovina     | 25.10.2018. 16:39 |

Povećati broj policajaca na istočnoj granicu BiH zbog migranata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) - Članovi Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH danas su na sastanku u Sarajevu razmatrali aktuelnu migrantsku i sigurnosnu situaciju te hitne mjere koje će se poduzimati u narednom periodu kako bi se smanjio priliv ilegalnih migranata te uspostavila bolja kontrola nad migrantima koji već borave u BiH.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je predsjedavao Operativnim štabom, kazao je da je zaštita granice najveći prioritet, te je zatraženo od sigurnosnih agencija koje pružaju ispomoć Graničnoj policiji BiH slanje dodatnog broja policijskih službenika na istočnu granicu BiH, odakle dolazi i najveći broj ilegalnih migranata.  

Također, danas je razgovarano i o načinu kontrole migranata koji se nalaze u BiH kako bi se smanjio pritisak na Unsko-sanski kanton.

Naglašeno je da je u novootvoreni prihvatni centar Ušivak kod Sarajeva već smješteno 370 osoba, a sutra će biti stavljen u funkciju i prihvatni centar u krugu fabrike Bira u Bihaću.

Današnjem sastanku prisustvovali su i policijski komesari iz Unsko-sanskog i Sarajevskog kantona - Mujo Koričić i Mevludin Halilović, koji su upoznali prisutne sa trenutnom sigurnosnom situacijom na području ovih kantona, te je razgovarano o zajedničkim mjerama koje će se poduzimati u narednom periodu, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ministarstvo sigurnosti BiH koordinisalo akciju spašavanja njemačkih planinara s Maglića

Nikšić: Nema nikakvog razloga za strah i paniku (VIDEO)

Nikšić: Nema nikakvog razloga za strah i paniku

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana