Bosna i Hercegovina     | 25.10.2018. 15:36 |

Utvrđen sastav Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) - Federalna vlada utvrdila je sastav i broj članova i način rada Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem Federacije Bosne i Hercegovine, kao i sektorskih vijeća.

Članovi Vijeća Federacije su premijer FBiH, zamjenik premijera FBiH - federalni ministar finansija, premijeri/predsjednici vlada svih deset kantona i predsjednik Predsjedništva Saveza općina i gradova FBiH.

U radu tog vijeća učestvuje i direktor Federalnog zavoda za programiranje razvoja ili osoba koju on imenuje.

U okviru Vijeća Federacije, po potrebi i na prijedlog nadležnog federalnog ministra, Vlada FBiH osniva sektorska vijeća koja imaju savjetodavnu ulogu u procesima definisanja, implementacije, monitoringa, evaluacije i izvještavanja o realizaciji specifičnih sektorskih prioriteta u FBiH i izradi sektorskih strateških dokumenata. Smjernice za rad sektorskih vijeća donosi Vijeće Federacije u vidu zaključka.

Vijećem Federacije predsjedava premijer FBiH, a u slučaju njegove odsutnosti zamjenik premijera.

Predsjedavajući Vijeća Federacije predstavlja i zastupa ovo vijeće, inicira razmatranje i raspravu o pojedinim pitanjima, saziva sjednice, predlaže dnevni red, brine o radu Vijeća i potpisuje akte koje ono donosi.

Sjednice Vijeća Federacije se održavaju prema potrebi, a najmanje jednom godišnje.

Na sjednice, po potrebi, mogu biti pozivani i predstavnici drugih tijela i organizacija, te stručnjaci iz drugih relevantnih područja koji nisu članovi Vijeća, a oni nemaju pravo glasa.

Vijeće donosi preporuke u formi zaključaka koje dostavlja nadležnim institucijama u Federaciji BiH na dalje postupanje, a izvještaj o svome radu podnosi Vladi FBiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH'

Delegacija Vlade Federacije BiH u ponedjeljak u posjeti RMU „Kreka“

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!