Bosna i Hercegovina     | 25.10.2018. 15:08 |

U Goraždu u završnoj fazi izgradnja zgrade socijalnog stanovanja

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 25.oktobra (FENA) – U okviru Regionalnog stambenog programa (RSP), multidonatorskog programa kojim upravlja Razvojna banka Vijeća Europe a implementatori su bh. institucije, u goraždanskom naselju Rasadnik u toku je izgradnja zgrade socijalnog stanovanja.  

Na ovaj način bit će osigurano 20 stambenih jedinica za socijalno ugrožene i raseljene porodice s područja Goražda. 

Gradonačelnik Muhamed Ramović ističe da je riječ o izuzetno važnom projektu za čiju realizaciju je gradska uprava osigurala neophodne preduslove kroz obezbjeđenje parcele, potrebne dokumentacije i komunalnih priključaka. Radovi na izgradnji zgrade u Rasadniku povjereni su GP "Drina“ iz Goražda.  

-BiH je dobila 101 milion eura za zbrinjavanje socijalno ugroženih i raseljnih porodica, odnosno za gašenje kolektivnih centara. Grad Goražde je aplicirao za ta sredstva i odobreno nam je preko osam miliona KM i ovo je prva zgrada koju gradimo gdje će biti uloženo oko milion KM. Uskoro se raspisuje Javni poziv za gradnju još pet zgrada na području Goražda. Prije svega, to su dvije zgrade ovdje u Rasadniku, jedna u naselju Splavište, jedna u ul. Salih-bega Kuljuha gdje će se rušiti postojeće barake, i peta zgrada biće u vlasništvu JU Dom za stara i iznemogla lica - pojašnjava Ramović.

Dodaje da se projekti realizuju u saradnji sa institucijama viših nivoa vlasti.

- Sve ovo realizujemo zajedno s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica, kao i Vladom BPK Goražde. Što se tiče kolektivnih centara, planiramo da u 2019. godini riješimo sve kroz smještaj porodica u spomenute zgrade koje ćemo izgraditi. Osim toga, predviđeno je i utopljavanje i rješavanje krovova zgrada u ul. Maršala Tita - istakao je gradonačelnik Goražda.  

Regionalni stambeni program predviđa stambeno zbrinjavanje za 5.400 porodica u Bosni i Hercegovini, odnosno oko 14.000 izbjeglih i raseljenih osoba. Ukupna vrijednost projekta za BiH je 101 milion eura, a učešće naše države iznosi oko 15 miliona eura.

Glavni donator programa je Evropska unija, a značajno finansijsko učešće ostvarile su i vlade Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih. Sredstvima u okviru Fonda RSP upravlja Razvojna banka Vijeća Europe, a snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) i Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE).

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Vrijedna oprema za Civilnu zaštitu Grada Goražda i Općine Foča u FBiH

U Goraždu i dalje negativan prirodni priraštaj  

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom