Stranačke aktivnosti     | 25.10.2018. 12:56 |

Saopćenje za javnost SDS-a

FENA Saopćenje

Srpska demokratska stranka uputila je Centralnoj izbornoj komisiji zahtjev za ponovno brojanje svih glasačkih listića na 2.240 biračkih mjesta u Republici Srpskoj za izborni nivo Predsjednik Republike Srpske.

Smatramo da je na velikom broju biračkih mjesta došlo do prekrajanja stvarne izborne volje građana, tj. došlo je do izbornog inžinjeringa koji je mogao uticati na ukupne rezultate glasanja za nivo predsjednika Republike Srpske, tačnije na rezultate kandidata Saveza za pobjedu Vukote Govedarice i kandidata SNSD-a Željke Cvijanović.

U toku izborne kampanje, kao i na sam dan izbora, zabilježen je ogroman broj nepravilnosti i drastičnih kršenja odredbi Izbornog zakona BiH a koje su značajno uticale na regularnost samog procesa, kao i na utvrđene i objavljene rezultate.

Utvrđene nepravilnosti koje su značajno uticale na prekrajanje izborne volje građana a koje je Srpska demokratska stranka prijavila Centralnoj izbornoj komisiji tiču se: velikog broja nevažećih listića za nivo predsjednika Republike Srpske, koji je pri tom daleko veći od razlike između dva kandidata koja su dobila najviše glasova na izborima, postojanja velike neusaglašenosti između zapisnika o radu biračkih odbora i rezultata koji su upisani u njima i stvarnih rezultata na važećim glasačkim listićima, brojnih primjera izborne krađe, postojanja neusaglašenosti između broja onih koji su glasali i svojim potpisom to potvrdili na Izvodu iz biračkog spiska i broja iskorištenih glasačkih listića, prijetnji koje su izrečene u kampanji, direktne i indirektne kupovine glasova na biračkim mjestima u Republici Srpskoj.

Smatramo da je potrebno pristupiti ponovnom, ručnom pregledu svih nevažećih listića za nivo predsjednika RS kako bi se utvrdilo da li se radi o nevažećim listićima koji su kao takvi nastali voljom birača ili pod pritiskom, a što se može utvrditi detaljnim pregledom listića ili po potrebi provođenjem grafološke analize tamo gdje se pokaže da postoji sumnja da se radilo o izbornom inžinjeringu.

Takođe, tražimo da Centralna izborna komisija utvrdi da li se u slučaju nevažećih listića radi o listićima koji su distribuirani od strane Centralne komisije BiH ili o listićima koji se eventualno ubačeni u glasačke kutije mimo onih koji su zvanično distribuirani od CIK-a.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

SDS

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo