Bosna i Hercegovina     | 25.10.2018. 09:46 |

ZDK - Za SDA prihvatljivi svi probosanski partneri, ljevica dogovorila saradnju

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 25. oktobra (FENA) – Devet političkih subjekata prešlo je izborni prag na općim izborima za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona, a najviše mandata, po još nepotvrđenim rezultatima, imat će SDABiH, koja je Vladu ZDK predvodila i prethodne četiri godine.

SDA je osvojila 11 od 35 mandata, šest je mandata osvojio SDPBiH, pet koalicija Nezavisni blok, Snaga centra, HSBiH i Prva stranka, po tri zastupnika imat će SBB, DF i HDZ, dva A-SDA te po jednog SBiH i Naša stranka.  

- Pregovori oko formiranja parlamentarne većine zvanično još nisu počeli, jer čekamo konačne rezultate. Za nas su prihvatljivi svi partneri koji su probosanski orijentisani i koji žele da napravimo stabilnu vladu, a svakako da su najpoželjniji dosadašnji partneri (HDZBiH i SBB), s kojima smo uspješno radili i u ovom mandatu - kaže aktuelni premijer ZDK i predsjednik KOSDA ZDK Miralem Galijašević, koji je na ovim izborima osvojio mandat u Skupštini ZDK.

Sa druge strane, SDPBiH je objavio kako je postigao dogovor o zajedničkom djelovanju sa DF-om i Našom strankom, a najavljuju i dogovor s Nezavisnim blokom.

- Mi smo dogovorili zajedničku postizbornu saradnju. Da li će to biti na vlasti ili u opoziciji, nije sada ni bitno, ali ćemo zajednički nastupati. Naredne ćemo sedmice održati i pres-konferenciju na kojoj ćemo govoriti o detaljima tog dogovora - kazao je za Fenu predsjednik KO SDPZDK Senaid Begić.

On je potvrdio da će pregovarati i sa Nezavisnim blokom, s kojim bi zajedno imali 15 mandata za sastav nove Vlade ZDK. Za sastav Vlade ZDK potrebno je osigurati podršku najmanje 18 zastupnika.

- Nezavisni blok, ni u snu ni u javi, neće u koaliciju sa ovakvom SDA. Već sada, nakon dogovora SDP-a, DF-a i Naše stranke, sa 99 posto sigurnosti mogu građanima poručiti da će se vlast u ZDK-u formirati bez SDA. Reforme, reforme i samo reforme, biće glavna platforma. Sve ono u čemu smo zaostali - kaže gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, koji je potpredsjednik Nezavisnog bloka.

On je potvrdio da je odustao od mandata u Parlamentu BiH pa će njegovo mjesto popuniti Aida Baručija.

- Čim su završili izbori, ja sam opet samo nezavisni gradonačelnik Grada Zenice. Obećao sam građanima da ću ostati na čelu grada, mada je bolje biti zastupnik,veća je plaća i daleko je manje posla. Međutim, svakako da ću sudjelovati u procesu formiranja vlasti - ističe Kasumović.

Predsjedavajući Skupštine ZDK Jasmin Duvnjak, koji će zakazati konstituirajuću sjednicu 8. saziva Skupštine ZDK, ističe kako čeka zvaničnu potvrdu izbornih rezultata.

- CIKBiH zvanične rezultate izbora objavi mjesec dana nakon izbora, znači do 7. novembra. Nakon toga, vjerovatno ću održati radno-konsultativni sastanak sa svim političkim subjektima koji su dobili mandate za Skupštinu ZDK i tada ćemo dogovoriti termin konstituirajuće sjednice. Vjerujem da bi to mogo biti do kraja novembra - najavljuje Duvnjak, koji ističe kako će na konstituirajućoj sjednici zastupnici položiti zakletvu, potpisati izjave o preuzimanju mandata te na taj način zvanično preuzeti mandate i zvanično konstituirana SZDK.

Duvnjak najavljuje kako će, nakon konstituiranja SZDK, ta sjednica biti prekinuta te da će tek u njenom nastavku, kada već budu poznate postizborne koalicije, izabrati novo rukovodstvo SZDK, predsjednika i dva potpredsjednika, klubove naroda te izabrati delegate za Dom naroda.

Nova Vlada ZDK, smatra Duvnjak, ne bi trebala biti formirana prije Nove godine, ali je realnije da to bude početkom 2019. godine.

(FENA) F. F.

ZDK

Vezane vijesti

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana