Kultura     | 24.10.2018. 21:00 |

Zenička biblioteka izdala zbirku pjesama 'Zaboravljeni otoci' Muse Ćazima Ćatića

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 24. oktobar (FENA) – Gradska biblioteka Zenica (GBZ) obilježila je Mjesec knjige i večerašnjom promocijom zbirke pjesama Muse Ćazima Ćatića, kojoj su dali naziv „Zaboravljeni  otoci“, po jednoj od njegovih pjesama.

Diretkor Haris Abdagić istakao je kako su se na taj korak odlučili u želji da obilježe 140 godina od rođenja velikog pjesnika pa večerašnju promociju smatra i centralna manifestacija Mjeseca knjige u GBZ.

- Usudili smo se i uspjeli sami sebe iznenaditi jednim potpuno novim, svježim izdanjem pjesama Muse Ćazima Ćatića. Iz perspektive vremena i prostora u kojem živimo, Musine pjesme i uopšte poezija se čini kao zaboravljeni otoci, koje, kada bismo ih češće posjećivali, mislim da bismo bili i sretniji ljudi- kazao je direktor GBZ Haris Abdagić te istakao kako su knjigu uradili potpuno vlastitim snagama.

On je napomenuo kako su večeras obilježili i 110 godina od smrti Silvija Strahimira Kranjčevića, Musinog kolege, savremenika i prijatelja.

Zbirka pjesama, inače, sadržava 60 naslova, koje je izabrao i predgovor napisao književnik Željko Grahovac, također zaposlenik GBZ.

Grahovac je istakao kako je Musina poezija osebujna i izuzetna, upravo zbog toga što se svako malo osjeti potreba za savršenom knjigom i za savršenim izborom.

- On je, naime, za života ostavio samo jednu knjigu pjesama. I to pod perom urednika, ali nije sam bio ni redaktor ni urednik te knjige. Sve ostale pjesme su bile u zaostavštini. Vrijeme je, ne samo najbolji i najmjerodavniji, nego, čini mi se, i jedini pravi sudija kada je riječ o vrhunskim književnim vrijednostima. Vrijeme koje učini, dopusti, uradi da i nakon toliko godina možemo i želimo ponovo čitati poeziju toga autora, i u njoj čujemo ono što je potrebno da čujemo, napajamo se sa tih izvora - kazao je Grahovac.

Istakao kako su to prave književne veličine, a ne oni koji, kako je kazao Grahovac, sami sebe ili, pak, jedni druge, proglašavaju takvim.

- Musa je u tom smislu, zaista, uzor - podvukao je Grahovac.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Gradska biblioteka Zenica slavi 70. godišnjicu, a Američki kutak 20. godišnjicu rada u Zenici

Predstavljen roman 'Bogovo roblje' akademika Enesa Karića za kraj Mjeseca knjige u Zenici

Zenička biblioteka predstavila novu zbirku poezije Adnadina Jašarevića 'Putevi bez putokaza'

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana